Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Náklaďák vjel v Nizozemsku do pouliční oslavy: Zemřelo šest lidí, sedm je zraněných

Aktualizováno -
28. srpna 2022
13:33
Autor: ČTK, trm - 
27. srpna 2022
20:52

ři sobotní dopravní nehodě na jihu Nizozemska, při které vjelo nákladní auto do davu na pouliční sešlosti, přišlo o život nejméně šest lidí a dalších sedm jich utrpělo zranění. Podle nizozemských médií o tom dnes informovala policie. V předchozí bilanci policisté hovořili o dvou mrtvých. Šestačtyřicetiletého řidiče ze Španělska policie zadržela krátce po nehodě. Příčiny neštěstí se stále vyšetřují.

„Nyní evidujeme šest mrtvých a sedm zraněných, z nichž je jeden ve vážném stavu,“ řekla dnes dopoledne policejní mluvčí Mirjam Boersová. Při nehodě zemřeli tři muži a tři ženy ve věku 28 až 75 let.

Nehoda se stala v sobotu po 18:00 SELČ ve městě Nieuw Beijerland, asi 30 kilometrů jižně od Rotterdamu. Nákladní auto při ní sjelo z hráze a vjelo přímo do sousedské sešlosti. Policie neuvedla, proč řidič sjel ze silnice. Zástupce španělské přepravní firmy El Mosca, které vůz patří, ale deníku La Verdad řekl, že se řidič snažil vyhnout střetu s dodávkou. Policie podle agentury DPA ale zatím tuto verzi událostí nepotvrdila.

K těžkému nákladnímu autu musela policie přivolat jeřáb, aby se jí podařilo dostat k lidem, kteří byli zaklínění pod vozidlem. Vyprošťovací práce a vyšetřování trvaly celou noc.

Nezraněného řidiče vozu, 46letého Španěla, policie zadržela a převezla na policejní stanici. Policie uvedla, že muž nebyl v době nehody pod vlivem alkoholu a vyšetřuje ho kvůli způsobení smrtelné nehody.

Blízkým zemřelých lidí vyjádřili soustrast královská rodina a politici, zraněným popřáli rychlé zotavení. „Mé myšlenky směřují k obětem této strašné tragédie a jejich blízkým,“ uvedl například nizozemský premiér Mark Rutte.

Zobrazit celou diskusi