Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Macronovi klesá obliba, populárnější je premiérka. O podporu přichází i německý kancléř Scholz

Autor: ČTK - 
21. srpna 2022
19:45

Francouzský prezident Emmanuel Macron má stále menší oblibu mezi občany, ukázal dnes zveřejněný průzkum společnosti Ifop. S Macronovými výkony je spokojeno 37 procent lidí, o jeden procentní bod méně než o měsíc dříve. Kroky premiérky Élisabeth Borneové schvaluje 41 procent dotazovaných. Za poslední měsíc si polepšila o tři procentní body a předstihla Macrona, píše server BFM TV. Podobné problémy má i lídr sousedního Německa. Obliba německého kancléře Olafa Scholze a jeho tříčlenné vládní koalice je rekordně nízká.

Macron zažil sedmibodový propad popularity v červnu po relativním neúspěchu jím podporované koalice v parlamentních volbách. Teď se názor veřejnosti na prezidenta stabilizoval, píše Le Journal du Dimanche. Poprvé od začátku pandemie covidu-19 nemá Macron nadpoloviční podporu u žádné skupiny obyvatelstva. Ztrácí dokonce i u skupin, které mu tradičně důvěřují, včetně voličů a sympatizantů jeho Republiky v pohybu (LREM) nebo šéfů firem.

Naopak Borneová si podle průzkumu výrazně polepšila u mladých lidí do 24 let (o 12 procentních bodů) a u živnostníků a řemeslníků (o devět bodů). V průzkumu odpovídalo 986 lidí starších 18 let.

Naladění společnosti, která má ve větší oblibě premiéra než prezidenta, není ve Francii nové, píše agentura Anadolu. Premiér François Fillon byl oblíbenější než prezident Nicolas Sarkozy, stejně tak Manuel Valls předběhl Françoise Hollandea, píše Anadolu. Dlouhodobě nejoblíbenějším francouzským politikem je expremiér Édouard Philippe, jenž vedl vládu během Macronova prvního mandátu.

Stejný problém jako Macron má i Scholz

S prací německého kancléře je spokojeno pouze 25 procent lidí, zatímco 62 procent hodnotí jeho výkony negativně, uvádí průzkum institutu INSA pro nedělník Bild am Sonntag. Podobně špatně hodnotili respondenti také vládní koalici Scholzových sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálů (FDP). Na 65 procent z nich si myslí, že neodvádí dobrou práci, zatímco 27 procent je s ní spokojeno. Scholz a jeho koalice tak shodně čelí nejnižší oblibě od nástupu do úřadu loni v prosinci.

Rychlý pokles je zřejmý od začátku března. Podle listu Bild am Sonntag bylo tehdy ve srovnatelném průzkumu s Scholzovou prací spokojeno 46 procent dotázaných a nespokojeno pouze 39 procent. V té době také 44 procent respondentů uvedlo, že koaliční vláda odvádí dobrou práci, zatímco 43 procent s tímto názorem nesouhlasilo.

V přímé volbě kancléře by se Scholz v současnosti umístil až na třetím místě. Podle průzkumu by se 25 procent respondentů rozhodlo pro ministra hospodářství Roberta Habecka z řad Zelených, 19 procent pro šéfa opoziční CDU Friedricha Merze a pouze 18 procent pro Scholze.

Pokud by se nyní konaly parlamentní volby, SPD by v nich skončila s 19 procenty až na třetím místě. Zvítězila by s 28 procenty konzervativní unie CDU/CSU, jež si podle průzkumu jako jediná z parlamentních stran v průzkumech momentálně připisuje zisky. Na druhém místě by se umístili Zelení, kterým sondáž přiřkla 21 procent.

Agentura DPA dává pád popularity kancléře a jeho vládního týmu do souvislosti s reakcí kabinetu na problémy způsobené válkou na Ukrajině. Podle ní při vládních opatřeních spojených s růstem cen energií a dalších položek projevuje nesourodost koalice, kde prosazuje odlišné kroky rozpočtově konzervativní FDP na jedné straně a na straně druhé levicoví sociální demokraté a Zelení.

Zobrazit celou diskusi