Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Požáry na jihu Evropy: 1500 evakuovaných před ohnivým peklem ve Španělsku. A dobrá zpráva z Francie

Autor: ČTK - 
14. srpna 2022
17:03

Rozsáhlý požár na severovýchodě Španělska se přes noc rychle rozšířil a je mimo kontrolu. Vyžádal si evakuaci osmi vesnic a 1500 lidí v provincii Zaragoza, informovali dnes podle agentury AP hasiči. Francouzské úřady mezitím potvrdily, že hasiči už zkrotili požár, který nedaleko obce Landiras, jižně od Bordeaux, spálil 7400 hektarů lesa.

Šéf regionální vlády Aragonie Javier Lambán dnes řekl, že kritická je situace ve městě Aňon de Moncayo a pro 300 hasičů bojujících s plameny je prioritou ochránit lidské životy a vesnice.

„Obvod požáru lesního porostu, který se rozhořel v sobotu, za méně než 24 hodin dosáhl 50 kilometrů,“ řekl šéf místních hasičů. Evakuovaní lidé nalezli útočiště ve třech různých sportovních centrech v okolních městech.

Hasiči uvedli, že vyhlídky na zkrocení požáru jsou závislé na počasí, ale meteorologové předpovídají vítr o rychlosti v nárazech až 60 kilometrů za hodinu.

Úspěšný boj s požárem na jihozápadě Francie hlásí francouzské úřady. „Konečně k nám byla noc přívětivá. Měli jsme spíše déšť a velmi slabý vítr. Díky těmto podmínkám můžeme konstatovat, že situace je mimořádně příznivá a že požár je od nynějška zajištěn,“ řekl dnes odpoledne novinářům Ronan Leaustic, podprefekt arrondissementu Arcachon.

Podle Leaustika se zhruba 8000 evakuovaných v departementu Gironde může od dnešního odpoledne vracet domů.

Video  Smrtící požáry ve Španělsku: Muž prchal před plameny, skončil v nemocnici.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi