Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V Číně se začal šířit nový virus. Nakazilo se 35 lidí, všichni zřejmě od zvířat

Autor: Mii - 
9. srpna 2022
19:49

Čína hlásí výskyt nové virové infekce, kterou se již nakazilo 35 lidí. Označuje se jako henipavirus Langya (LayV) a na osoby se přenesla zřejmě ze zvířat. Virus může způsobit selhání jater a ledvin, informuje server Firstpost. Čínští vědci existenci infekce popsali v odborném časopise New England Journal of Medicine (NEJM).

Výskyt infekce byl zaznamenán v čínských provinciích Šan-tung a Che-nan. Tchajwanské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedlo, že prozkoumá způsob šíření a provede genové sekvenování, aby zjistilo o viru více informací. Zároveň posílilo monitoring.

Žádné úmrtí zatím zaznamenáno nebylo, všichni pacienti ale před nakažením byli v kontaktu se zvířaty. Mezi příznaky patří horečka, únava, kašel, nevolnost, zvracení a bolest hlavy. Průběh nemocí u nakažených je zatím mírný, takže není důvod k panice, uklidňuje profesor infekčních chorob a jeden z autorů studie Wang Linfa. Podle něj v přírodě existuje spousta virů, u kterých zatím nevíme, jak se budou chovat u lidí, píší GlobalTimes.

Zatím také není jasné, zda se henipavirus šíří z člověka na člověka, jelikož infekce nebyly zaznamenány ve skupinách. Předchozí výzkumy nicméně naznačují, že to možné je.

Video  Čtvrtá dávka očkování proti covidu  - Videohub
Video se připravuje ...

frantacizek ( 10. srpna 2022 09:08 )

klasika made in čajna, jen další kapitola našim medikům do učebnic..

frantacizek ( 10. srpna 2022 09:07 )

tak tohle už bude pro soudruhy velký level..neví si rady s jedním bacilem, který sami jako světoví špindírové č.1 vyrobili a už je tady za rohem druhý..co navrhuješ soudruhu? čest

Zobrazit celou diskusi