Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stovka obcí ve Francii je kvůli vedrům bez pitné vody. Žízní i ostrov obklopený mořem

Autor: ČTK - 
8. srpna 2022
16:31

Většinu Francie sužují vedra a sucho, stovka obcí je kvůli tomu bez pitné vody. Obce proto hledají alternativy, jak vodu svým obyvatelům zajistit. Některé ji dovážejí v cisternách, jiné si pořídily stanice na odsolování mořské vody nebo filtrují vodu z jezera. O různých metodách zásobování pitnou vodou píše stanice BFM TV.

Pro zásobování pitnou vodou pomocí cisteren se rozhodla obec Taulanne poblíž Nice. Poté, co vyschnul místní pramen, jsou obyvatelé odkázáni na dvě až tři dodávky vody týdně. Stejnou metodu použily i další špatně dostupné obce, často například v horách. Velkoobjemové cisterny poskytli přepravci, kteří je jindy používají na mléko.

Kuriózní je případ obce île de Groix, která se sice nachází na ostrově obklopeném vodou, ale nemá ani kapku pitné vody. Na rozdíl od jiných obcí nedaleko pobřeží ani není napojena na pevninskou kanalizaci. Aktuální nedostatek vyřešila dočasným zapůjčením odsolovací stanice a pitnou vodu vyrábí z té mořské.

„Pokud bude spotřeba vody pokračovat v tomto rytmu, za 25 dní budeme zcela bez vody,“ varovaly minulý týden severokorsické úřady a zavedly přísná omezení. „Lidé bohužel nejsou společensky odpovědní, nebo jsou velmi sobečtí, a tak budeme muset zavést i pokuty,“ uvedl Yves Dareau z prefektury Haute-Corse. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 1500 eur (36 700 korun).

Obec Rogliano na severu Korsiky má jednu odsolovací stanici už od roku 2002, kdy ji sem v reakci na vlnu sucha umístila společnost Veolia. Vesnice má teď v plánu získat i druhou stanici, která by dokázala vyrobil 500 metrů krychlových pitné vody za den.

Třetím řešením je dodatečné čištění vody z jezera, která se tak stává pitnou. Touto cestou se vydala obec Gérardmer, kde je vodou z místního jezera zásobováno 80 procent domácností. „Čerpání vody z jezera je krajním řešením a musí zůstat zcela výjimečným,“ uvedl starosta obce, která svým jezerem jindy láká davy turistů.

Nedostatek vody v Gérardmer vyvolal i několik roztržek mezi místními. Pět majitelů vířivek našlo svá zařízení poničená, visel na nich vzkaz „voda slouží k pití“.

O zoufalství lidí kvůli nedostatku vody svědčí i rostoucí zájem o služby kouzelníků, píše BFM TV. Jeden z nich, Nicolas Busnot, uvedl, že letos v létě už má o 25 procent zakázek více. Lidé hledají řešení také u proutkařů nebo poskytovatelů jiných alternativních služeb, kteří slibují, že zaručeně najdou zdroj vody.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi