Obyvatelé Prahy průměrně spotřebují denně nejvíce vody na osobní hygienu, loni to bylo 41 litrů. Na splachování toalet průměrně spotřebovali 26 litrů vody, na praní a úklid 18 litrů a na přípravu jídla deset litrů. Mytím rukou Pražané loni průměrně spotřebovali šest litrů vody, pět litrů bylo průměrné množství vody spotřebované na zalévání rostlin a dva litry připadaly na pití. Ostatní spotřeba byla průměrně pět litrů denně.

Uživatelé veřejných vodovodů a kanalizací platí podle platného ceníku PVK vodné 55,88 Kč a stočné 52,25 Kč za metr krychlový. Průměrná denní spotřeba pitné vody tak obyvatele Prahy loni stála 12,22 Kč.

Pitná voda je podle PVK kontrolována analytickými metodami stanovenými vyhláškou ministerstva zdravotnictví. U pitné vody stanovuje zhruba 100 sledovaných parametrů. Voda v Praze podle společnosti zcela vyhovuje českým i evropským standardům. Kvalitu vody na konkrétní adrese lze sledovat na online interaktivní mapě.

Modernizace Podolí

Úpravna vody v Podolí byla loni v červnu uvedena do provozu po rekonstrukci za 200 milionů korun poprvé od roku 2002, do té doby fungovala pouze jako záložní zdroj. Filtruje 400 litrů vody za sekundu a rekonstruovala se také kvůli tomu, aby mohly být opraveny přivaděče z ostatních zdrojů. Pražská vodárenská společnost (PVS) připravuje například opravu jednoho z přivaděčů z Káraného, který je starý více než 100 let. Podle PVS je odstávka přívodu vody z Želivky možná pouze na 72 hodin, poté dojde ve vodojemech voda.

Opravena bude i čistička na Císařském ostrově

Vedení města letos také schválilo modernizace Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově, která má probíhat od roku 2024 do dubna 2027 a stát šest miliard korun. Město v roce 2018 spustilo novou vodní linku, po modernizaci by ta stará měla mít stejné technologie. Vodné a stočné by podle plánu pražských radních mělo v letech 2023 až 2028 růst o dvě procenta nad inflaci a poté pouze o inflaci. Z vodného a stočného mají být také do budoucna hrazené investice do vodohospodářské infrastruktury.

Fotogalerie
30 fotografií