Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nehoda autobusu v Chorvatsku: 12 mrtvých a 32 zraněných! Polský vůz havaroval u Záhřebu

Aktualizováno -
6. srpna 2022
20:56
Autor: ČTK, Mii - 
6. srpna 2022
09:02

Dvanáct lidí zemřelo při nehodě polského autobusu, která se stala dnes ráno na dálnici A4 několik desítek kilometrů severně od Záhřebu. Dalších 32 cestujících utrpělo zranění, 19 z nich těžká, informoval chorvatský ministr zdravotnictví Vili Beroš. Mluvčí polského ministerstva zahraničí Lukasz Jasina v televizi TVN24 potvrdil, že všechny oběti jsou polskými občany. 

Nehoda se stala okolo 05:40 na dálnici ve směru na Záhřeb v úseku mezi městy Breznički Hum a Komin. Autobus sjel z vozovky. Příčiny havárie zatím nejsou známy, neoficiální informace webu deníku Jutarnji list ale hovoří o tom, že řidič autobusu mohl usnout za volantem.

Sanitky rozvezly zraněné do nemocnic v Záhřebu, Varaždínu a Čakovci. Někteří lidé jsou zraněni vážně. Server Jutarnji list uvádí, že jedna osoba při pokusu o resuscitaci zemřela. Další pacient má těžkou zlomeninu bérce a aktuálně podstupuje operaci. Další teenagerka má pohmožděnou plíci, játra a slezinu.

Hasič: Něco podobného jsem ještě neviděl

Velitel zásahu Ivan Ivančan listu popsal, že pohled na havarovaný autobus byl hororový. „Vytahovali jsme mrtvé, bylo jich více než 10 (…), autobus vypadal, jako když narazil do zdi,“ uvedl. Podle něj jeden z řidičů vyletěl předním oknem, druhý zůstal zaklíněn ve vozu. „Něco takového jsem nezažil od doby, co jsem hasič, a to je mi 60 let,“ dodal.

Kondolence rodinám obětí nehody složil polský prezident Andrzej Duda nebo ministr zahraničí Zbigniew Rau a předseda Polské biskupské konference Stanislaw Gondecki. Do Chorvatska přiletěl ministr zdravotnictví Adam Niedzielski, podle kterého zdravotnické týmy v Chorvatsku posoudí stav pacientů a zjistí, zda některé z nich bude možné převézt do Polska.

Polský premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že autobus byl na cestě do bosenského poutního místa Medžugorje. „Chci vyjádřit svou nejhlubší soustrast rodinám obětí,“ napsal.

Podle Maji Grba-Bujevićové, ředitelky chorvatského institutu urgentní medicíny, v autobuse cestovalo 44 osob a nikdo nevyvázl bez zranění. Počet obětí podle ní může růst, protože není vyloučeno, že pod troskami stále leží těla. V autobuse necestovalo žádné dítě. Celkem na místě zasahuje 16 záchranářských týmů.

Tragických nehod bylo více

Další dva lidé dnes zemřeli a tři se zranili při jiné dopravní nehodě u vsi Sikivreci na jihovýchodě Chorvatska. Řidič podle portálu 24sata.hr sjel z vozovky.

Portál večernji.hr připomíná, že dnešní nehoda polského autobusu je jednou z nejtěžších, jaká se v Chorvatsku stala za poslední roky. V září 2008 havaroval na dálnici mezi Splitem a Záhřebem autobus se slovenskými turisty. Čtrnáct lidí zemřelo, dalších třicet cestujících utrpělo zranění. Loni v červenci sjel z dálnice u města Slavonski Brod autobus zaregistrovaný v Kosovu mířící z Frankfurtu nad Mohanem do Prištiny. Deset lidí zemřelo, 44 utrpělo zranění.

Nejhorší nehoda českého autobusu se v Chorvatsku stala v červnu 2012 u tunelu Krpani na dálnici ze Záhřebu do Splitu. Zemřelo osm lidí, mezi nimi řidič. Zranění utrpělo více než 40 cestujících. Autobus je vezl na dovolenou do kempu nedaleko letoviska Baška Voda.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku  - Videohub
Video se připravuje ...

Markéta Fourová ( 6. srpna 2022 17:24 )

Vzhledem k tomu že sama jsem řidička autobusu tak abych si odpočinula aspoň trochu od volantu jezdím autobusem a žebrák fakt nejsem sedím si na šest mega v nemovitosti asi tak nějak.

Zobrazit celou diskusi