Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kdepak Webbův kosmický teleskop! Vědec napálil celý svět fotkou salámu

Autor: mav - 
6. srpna 2022
12:16

Od začátku července chrlí nový Vesmírný dalekohled Jamese Webba (JWST) jeden úchvatný snímek za druhým. Legraci si z toho udělal renomovaný francouzský fyzik, když na twitter vypustil také jeden zjevně fantastický obrázek.

„Fotka hvězdy Proxima Centauri, Slunci nejbližší hvězdy, vzdálené 4,2 světelného roku,“ tweetoval Étienne Klein, ředitel výzkumu v ústavu CEA. „Pořídil ji JWST. Taková úroveň detailů… Každým dnem se odhaluje nový svět,“ psal v podobném úžasu jako v těchto týdnech mnozí další profesionálové i nadšenci.

Pak to ale vzal zpátky. Není to hvězda, nýbrž kolečko salámu chorizo (a dokonce ho ani nevyfotil sám, kdosi už ho dříve vydával za zatmění Měsíce).

„Podle současných kosmologických poznatků se nikde jinde než na Zemi nevyskytují objekty kořeněného španělského uzenářství,“ musel vysvětlovat svůj (g)astronomický žert. „Cítím povinnost upřesnit, že ten tweet byl formou žertu. Naučme se slepě nevěřit autoritativním tvrzením,“ vybídl zejména uživatele sociálních sítí, kde lze často narazit na nějaké fake news, ať už míněné v humoru, nebo s nekalým úmyslem.

„Dobrá zpráva je, že někteří ten vtip okamžitě pochopili, i tak ale bylo zapotřebí ho dvěma dalšími tweety vysvětlit. Ukazuje to, že na těchto typech sociálních sítí mají fake news vždy větší úspěch než pravdivé informace,“ dodal pro francouzský Huffington Post.

JWST je ambiciózním nástupcem Hubbleova teleskopu, v infračerveném spektru má dohlédnout desítky miliard světelných let daleko - a pozorovat hvězdy jen pár set milionů let po jejich vzniku a po Velkém třesku. Sleduje ale i všemožné další kosmické objekty.

Video  Vesmírný dalekohled Jamese Webba je konečně rozbalený  - James Webb Space Telescope (JWST)
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi