Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Překvapení v tropickém ráji: U pobřeží se objevil žralok bydlící tisíce kilometrů daleko

Autor: ČTK - 
1. srpna 2022
07:15

Domovem žraloka malohlavého, známého také jako žralok grónský, jsou vody severního Atlantského oceánu, zejména kolem Grónska a Islandu. Vědce tudíž šokovalo, když objevili jednu z těchto obrovských paryb u korálových útesů u pobřeží Belize, napsala stanice CNN.

Jde o první případ, kdy byl žralok malohlavý spatřen v západním Karibiku u druhého nejdelšího bariérového útesu na světě, uvedla v tiskovém prohlášení Floridská mezinárodní univerzita (FIU).

Doktorandka Devanši Kasanová spolupracovala s belizskými rybáři na označování žraloků tygřích, když si všimla, že jedna paryba vypadá jinak než ostatní. Fotografii velkého, netečného tvora poslala svému poradci, který potvrdil, že se jedná buď o žraloka grónského, nebo o křížence tohoto druhu a světlouna pacifického.

„Vždycky jsem nadšený, když mohu lovit hlouběji, protože vím, že tam dole jsou věci, které jsme v Belize ještě neviděli, ale nikdy jsem si nemyslel, že chytím žraloka grónského,“ uvedl belizský rybář Omar Faux, který se na objevu podílel.

Žraloci malohlaví jsou podle studie z roku 2016 nejdéle žijícími obratlovci na Zemi; mohou se dožít až 400 let. Vědci o této záhadné parybě stále mnoho netuší. Tento pomalu se pohybující a rostoucí žralok může podle časopisu National Geographic dosáhnout délky až sedmi metrů a váhy až 1,5 tuny.

Protože tito žraloci dávají přednost neuvěřitelně chladným a hlubokým vodám, je pro vědce obtížné je sledovat. Podle Floridské mezinárodní univerzity (FIU) je po nynějším objevu možné, že v tropických vodách po celém světě by se jich mohlo vyskytovat více, ale velmi hluboko pod hladinou, kde je pro ně voda dostatečně chladná.

Video  Útoky žraloků na lidi zachycené kamerou  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi