Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vlna veder v Česku i Evropě: Proč jsou ženy ohroženější? Roli hraje samota i pot

Autor: mav - 
24. července 2022
05:00

Extrémní vedra, jaká jsou kvůli globálním změnám klimatu stále častější, přinášejí zdravotní riziko hlavně náchylnějším lidem. O dětech a seniorech víme, že jejich organismy mají slabší teplotní regulaci. Studie ale ukazují, že rozdíly jsou i mezi pohlavími.

Anglie a Wales zrovna zažívají teplotní rekordy, poprvé v historii naměřily přes 40 stupňů Celsia. A poprvé v historii úřady vyhlásily celonárodní varování čtvrtého, tedy nejvyššího stupně – „významný incident“. K vysoce rizikovým skupinám patří podle nouzového plánu senioři nad 75 let, zvláště ti izolovaní, žijící sami, a ženského pohlaví (dále také lidé s vážnými tělesnými či duševními chorobami; obyvatelé městských bytů pod střechou s okny na jih; závislí na alkoholu a drogách aj).

Dokument nevysvětluje, proč varuje hlavně ženy. Vědecké studie však ukazují, že ve vedrech umírají víc než muži. Na 68 různých studií z let 2000-2016 se podívali nizozemští vědci; 13 z nich rozlišovalo úmrtnost podle pohlaví a věkové skupiny. Podle osmi z nich více ve vlnách veder trpí ženy (v jedné převládali muži, ostatní nebyly jednoznačné).

Další vědci nedávno probádali nizozemské statistiky za 23 let (1995-2017). „Úmrtnost v Nizozemsku představuje typickou křivku V či hokejku – vyšší denní úmrtnost v zimě a horku oproti mírnějším teplotám, jak u mužů, tak u žen, obzvláště ve věkové skupině nad 80 let,“ uzavřeli badatelé. „Úmrtnost za horka byla vyšší u žen než u mužů, zatímco v zimě nebyly mezi pohlavími znát rozdíly.“ A to i s ohledem na to, že mezi staršími ročníky je více žen. Příčiny mohou být jak fyziologické, tak dané chováním, životním stylem.

„Senioři produkují zhruba polovinu potu oproti mladíkům, ženy vypotí polovinu toho, co muži,“ cituje The Guardian profesora Heina Daanena, jenž se v Amsterdamu věnuje fyziologii cvičení. „Schopnost starých žen odvádět z těla teplo je nejnižší.“

Na pocení a vůbec termoregulaci mají vliv pohlavní hormony. Právě kvůli měnícím se hladinám hormonů kolísá termoregulace žen s menstruačním cyklem a také funguje jinak v menopauze.

Vysvětlením může být i životní styl. Jelikož se ženy dožívají vyššího věku, častěji potom žijí samy – a samota je přitěžující faktor pro zdraví obecně i konkrétně pro vedra. Také mají seniorky tendenci méně cvičit než senioři, zato jsou aktivnější v domácnosti. A zatímco ve vedru si lidé dají na sport pozor, uklízení a vaření třeba odkládat nechtějí. „Pokračování v těchto činnostech ve vlnách veder v kombinaci se slabší fyzickou kondicí představuje pro ženy větší riziko přehřátí a náporu na kardiovaskulární systém,“ uvedla Yvette van Steenová z Amsterdamské univerzity.

Na každý pád je zapotřebí další výzkum, jak na koho vedra působí a jak jim má čelit. Klidový režim, chládek a dostatek tekutin je tak jako tak základ.

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi