Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Smrtící požáry ve Španělsku: Muž pomáhal s hašením, začal hořet. Z Madridu nejezdí část vlaků

Aktualizováno -
19. července 2022
10:40
Autor: ČTK - 
19. července 2022
10:01

Lesní požáry ve Španělsku, s nimiž hasiči bojují více než týden, už zničily na 30 000 hektarů porostů a vyžádaly si dvě oběti. Nejhorší je nyní situace na severozápadě země v provincii Zamora, kde před ohněm evakuovali na 6000 lidí. Kvůli požárům v této oblasti je také zastavena železniční doprava mezi Madridem a regionem Galicie, uvedla dnes televize RTVE. Podle agentury Reuters se s požáry snaží bojovat i sami místní lidé, kamery zachytily muže, který kopal na poli příkop, aby se oheň dál nešířil. Avšak sám u toho začal hořet, skončil v nemocnici.

Muž se jmenuje Angel Martin Arjona a proti požáru se snažil zakročit v obci Tabara. Sílu ohně ale podcenil a plameny jej obklopily, dokonce se mu vznítilo oblečení. Začal tak prchat, zatímco za ním běžel hasič. Arjonu později odvezl vrtulník s popáleninami do nemocnice.

„Mohlo to spálit všechno, úplně všechno. Nestalo se to jen proto, že tu jsou dobří profesionálové a lidé, kteří mají koule na to nás ochránit,“ popsal mužův kamarád Juan Lozano, který tím ocenil snahu Arjony vykopat příkop a požár zastavit.

Video  Smrtící požáry ve Španělsku: Muž prchal před plameny, skončil v nemocnici  - Reuters
Video se připravuje ...

Vlaky do Galicie nejezdí, u tratě hoří

Španělská železniční společnost v pondělí večer zastavila spojení z Madridu do Galicie kvůli lesnímu požáru nedaleko tratě. Nejezdí tak regionální spoje ani rychlovlaky AVE. Důvodem je požár v provincii Zamora (region Kastilie-León); právě tam si plameny v neděli vyžádaly dvě oběti. Zemřel dvaašedesátiletý hasič, který nestačil utéct před rychle se šířícím ohněm, a devětašedesátiletý muž, který šel s ovcemi na pastvu.

Boj s ohněm hasičům ve Španělsku komplikuje silný vítr, sucho a vlna veder, která sice od předchozího týdne zmírnila, ale teploty jsou stále vysoké, uvedla dnes televize RTVE.

Předseda španělské vlády Pedro Sánchez v pondělí navštívil jednu z postižených oblastí, provincii Cáceres v Extremaduře. Dnes večer má jet do Galicie do provincie Orense (galicijsky Ourense).

Podle deníku El País letos požáry ve Španělsku zničily už na 140 000 hektarů (což je plocha odpovídající více než polovině rozlohy Lucemburska), loni to 18. července od začátku roku bylo asi 30 000 hektarů.

frantacizek ( 19. července 2022 13:42 )

teď by asi nebylo šťastné přijet..

frantacizek ( 19. července 2022 13:41 )

kámoš to tam kosí motorovou pilou pod dráty elektrického vedení v Tarragoně už roky, no zjevně nestíhá.. Už je z něho Španěl. Stále mě tam zve i na měsíc

Zobrazit celou diskusi