Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Chorvatský starosta utratil v nevěstinci 38 tisíc z veřejných peněz. „Nedopatření,“ hájí se

Autor: ČTK - 
15. července 2022
06:56

Chorvatská policie vyšetřuje starostu dalmatského Murteru, který podle zjištění investigativního serveru Telegram zaplatil služební kartou útratu 1560 eur (38 200 korun) v rakouském nevěstinci. Podezřelý je také z padělání hotelové faktury.

Případ se datuje do roku 2019, kdy šéf okresu Murter-Kornati Toni Turčinov navštívil klub La Cocotte v rakouském Klagenfurtu. Mezi 1:37 a 3:38 tu dvakrát zaplatil 600 eur a jednou 360 eur, celá záležitost tak chorvatského daňového poplatníka vyšla na 1560 eur (38 200 korun), uvedl Telegram.

Starosta po prvotním zapírání přiznal, že se zúčastnil „večerní zábavy“ ve veřejném domě s „potenciálními hosty a hostiteli“. Uvedl také, že si „nedopatřením spletl platební karty“ a zaplatil tou služební namísto soukromé.

Turčinov pobýval podle svých slov v Rakousku společně s 12člennou delegací zástupců okresu. Nedokázal však vysvětlit, jaký byl účel cesty ani kdo konkrétně s ním do alpské země vyrazil.

Tvrdil také, že ve chvíli, kdy si omyl uvědomil, zaplatil ze svého ubytování v hotelu za všechny členy skupiny. To vyšlo – shodou okolností – také na 1560 eur. Věc proto považoval za vyřízenou, neboť okres podle něj nepřišel nijak zkrátka. Hotel Schlosswirt Ebenthal ovšem na dotaz novinářů sdělil, že vydává zcela jiný typ faktur, než kterou předložil jako důkaz o zaplacení Turčinov. Zřejmě se tedy jedná o padělek.

Starostu již začal vyšetřovat protikorupční útvar policie, uvedla veřejnoprávní televize HRT. V reakci na skandál Turčinov odstoupil z pozice člena zastupitelstva Šibenicko-kninské župy, starostenský post si však hodlá ponechat.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku  - Videohub
Video se připravuje ...

Uživatel_5521686 ( 15. července 2022 08:04 )

38000 to je k smíchu a směšný proti těm kur vá m zlodějským ze STANU co oni utráceli milióny za prostitutky a heroin z našich daní co nakradli.

Zobrazit celou diskusi