Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nečekaná smrt šéfa organizace pro vývoz ropy: Barkindo (†63) zemřel po klíčovém projevu

Autor: ČTK - 
6. července 2022
09:18

Ve věku 63 let zemřel v úterý pozdě večer generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Mohammad Barkindo. Oznámil to na twitteru generální ředitel společnosti Nigerian National Petroleum Copr. (NNPC) Mele Kyari. Barkindo stál v čele OPEC od roku 2016 a tento měsíc mělo skončit jeho funkční období.

Kyari uvedl, že Barkindo zemřel několik hodin poté, co se setkal s nigerijským prezidentem Muhammadem Buharim a přednesl hlavní projev na energetickém summitu v Abuji. Jeho smrt je „velkou ztrátou pro jeho nejbližší rodinu, NNPC, naši zemi Nigérii, pro OPEC a pro světové energetické společenství,“ dodal.

Barkindovo nečekané úmrtí bylo překvapením pro členy ropného a plynárenského světa, z nichž mnozí ho považovali za významnou osobu pro toto odvětví. Barkindo kromě OPEC pracoval také v nigerijských společnostech NNPC a Duke Oil a v nigerijském ministerstvu zahraničí a energetiky.

Ve vedení OPEC byl Barkindo v době bouřlivých časů pro producenty ropy. Trhy zmítala nestabilita a objevila se řada událostí, jako pandemie nemoci covid-19, vytvoření aliance OPEC+ s Ruskem a dalšími státy mimo ropný kartel a ruská invaze na Ukrajinu. OPEC v této době přišel o dva členy, Katar a Ekvádor, nicméně Barkindovi je přičítáno k dobru, že se mu podařilo vést členy skupiny k jednotě s cílem stabilizovat světové trhy s ropou, uvedl server CNBC.

Video  Co určuje cenu ropy?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi