Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zatýkání, bitky a těžkooděnci: Turecká policie tvrdě zasáhla proti duhovému pochodu hrdosti

Autor: ČTK - 
26. června 2022
17:39

Ve velkých světových městech včetně New Yorku dnes pokračuje vlna takzvaných pochodů hrdosti, které jsou oslavami komunity sexuálních menšin či transgenderových lidí. Před zahájením manifestace v Istanbulu, kterou úřady nepovolily, podle agentury AFP skončily ve vazbě desítky lidí včetně fotografa zpravodajské organizace. Ve Spojených státech provází tyto akce obavy o práva gayů a lesbiček vyvolané verdiktem nejvyššího soudu k potratům, píše agentura AP.

Vedení Istanbulu pochod naplánovaný na dnešek zakázalo, podobně jako se dělo i v minulých letech. Svůj postoj oficiálně zdůvodňuje bezpečnostními obavami. Související zásah policie dnes podle AFP přišel ještě předtím, než manifestace měla začít, zatímco se kolem místa plánovaného startu akce začaly shromažďovat stovky s duhovými vlajkami.

Policejní těžkooděnci údajně provedli razii proti několika barům v okolí centrálního náměstí Taksim, přičemž „náhodně“ brali lidi do vazby. Byl mezi nimi i turecký fotograf pracující pro AFP, napsala agentura, podle níž byl zkušený fotoreportér za stejných okolností zatčen i loni.

Bez podobných restrikcí se o víkendu konají pochody hrdosti v řadě amerických měst, přičemž dnes jsou kromě New Yorku na programu také v Chicagu nebo San Franciscu. Atmosféru na těchto akcích ovšem letos utváří dramatický verdikt amerického nejvyššího soudu, který byl publikován v pátek. Rozhodnutí zrušit po téměř 50 letech ústavní právo na potrat se sice přímo nedotýká otázek, jako je právo stejnopohlavních párů uzavírat manželství, argumentace konzervativní soudní většiny ovšem v tomto směru vyvolává obavy.

„Jsme další na řadě,“ řekla deníku The New York Times účastnice sobotní akce „pride“ v Cincinnati, která přitáhla přes 100 000 lidí. Narážela tím na skutečnost, že argumentace použitá ve verdiktu o potratech by mohla být aplikována i u dalších precedentů garantujících svobodu v osobních rozhodnutích, jako je používání antikoncepce nebo výběr životního partnera.

Těchto obav si byl vědom i autor většinového soudního stanoviska Samuel Alito, který v rozhodnutí ujišťuje, že přístup formulovaný v otázce potratů se netýká ničeho jiného. Tomuto ujištění ale zjevně nevěří ani trojice liberálních členů nejvyššího soudu, která společně vydala nesouhlasné stanovisko k verdiktu. „Nikdo by neměl být přesvědčen, že tato většina je se svou prací hotova,“ napsala.

Video  Gay pár Libor a Peter  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MajkaB ( 26. června 2022 20:29 )

Jsem stejného názoru a nedej Bože, aby "TO", co drží v ruce nápis, mělo pravdu. Nechci, aby budoucnost byla pro moje normální vnoučata divná!

leiah ( 26. června 2022 19:29 )

Nemám nic proti homosexuálům. Vždycky jsem si ale myslela, že sexuální orientace a vůbec láska a sex jsou záležitosti čistě soukromé a patřící do soukromí. Proč proboha musí sexuální menšiny dávat svojí orientaci a touhy světu na odiv? Co čekají?

Zobrazit celou diskusi