Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zákaz Facebooku a Instagramu v Rusku platí, potvrdil soud. Označili je za extremistické organizace

Autor: ČTK - 
20. června 2022
17:34

Zákaz provozu sociálních sítí facebook a instagram v Rusku byl zákonný, potvrdil dnes moskevský soud, když zamítl odvolání americké společnosti Meta Platforms. Tu v březnu jiný soud označil za extremistickou a zakázal fungování jejích dvou jmenovaných sítí. Informovala o tom agentura Interfax.

Americkou technologickou firmu Meta zařadil ruský soud mezi extremistické organizace v březnu poté, co nedlouho po zahájení invaze na Ukrajinu ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval obyvatelům Ruska přístup k instagramu i facebooku. Zablokování facebooku úřad zdůvodnil tím, že provozovatel sítě podle něj diskriminuje ruská média.

Vzápětí se úřad zaměřil i na instagram, když společnost Meta uvedla, že dočasně umožní jeho uživatelům na Ukrajině zveřejňovat zprávy vyzývající k násilí proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a ruským vojákům na Ukrajině.

Nepomohlo ani další oznámení Mety, která upřesnila, že nebude tolerovat výzvy k Putinově zabití nebo násilí proti Rusům obecně. Zákaz provozu v Rusku se nevztahuje na službu WhatsApp, kterou taktéž provozuje společnost Meta.

„Rozhodnutí Tverského obvodního soudu v Moskvě z 21. března 2022 se ponechává beze změny,“ oznámil dnes podle agentury Interfax soudce Moskevského městského soudu.

Právnička zastupující Metu v březnu u soudu podle Reuters řekla, že internetová společnost neprovozuje extremistické činnosti a je proti rusofobii. Podle listu Kommersant dnes obhajoba uvedla, že odmítání přístupu ke státem kontrolovaným médiím nejsou aktivity, které by se daly označit za extremistické.

Označení „extremistická organizace“ se dříve v Rusku dočkaly skupiny jako radikální islamistické hnutí Tálibán nebo teroristická organizace Islámský stát, později se k nim zařadily i společnost Svědkové Jehovovi či Fond boje s korupcí (FBK) opozičníka Alexeje Navalného.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

11kareI11 ( 20. června 2022 18:05 )

Je otázka, koho tím zákazem naštvou víc. Zda providera platforem, nebo Rusy, kteří na ně byli zvyklí. Řekl bych, že vzhledem k obchodním sankcím uvaleným na Rusko a jeho odpovědi zákazem prodeje západních výrobků nemá cílená reklama na těchto platformách už zdaleka takový význam, aby museli provozovatelé ronit slzy nad opuštěním ruského prostoru. Osobně celkem bez problému žiju bez nich. Nikdy jsem neměl ani instagram, ani facebook.

Zobrazit celou diskusi