Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pohublý Kim provokuje: KLDR odpálila novou raketu a překvapila snímky z vesmíru

Aktualizováno -
31. ledna 2022
20:59
Autor: ČTK - 
30. ledna 2022
08:25

Severní Korea potvrdila nedělní test balistické rakety středního doletu Hwasong-12, o kterém dříve informovala ministerstva obrany Japonska a Jižní Koreje. Šlo o sedmou zkoušku od začátku letošního roku a vzhledem k použité raketě i o největší, jaký severokorejský komunistický režim podnikl od roku 2017, píše agentura Reuters.

"Zkouška byla provedena za účelem selektivní inspekce rakety země-země středního a dlouhého doletu Hwasong-12 a ověření celkové přesnosti tohoto systému," napsala severokorejská agentura KCNA.

Severokorejci tuto raketu mezinárodnímu společenství poprvé ukázali při vojenské přehlídce 14. dubna 2017 a o měsíc později ji poprvé otestovali. KCNA napsala, že odpálení střely proběhlo s ohledem na bezpečnost okolních států. Na testovací hlavici byla podle agentury připevněna kamera, která z vesmíru pořídila snímky Severní Koreje a okolí.

První snímky z vesmíru

Ve státním tisku se v návaznosti na test objevila fotografie ukazující start rakety a další snímek, kde je střela zachycená za letu z pohledu shora.

Další dvě fotografie pak připomínají satelitní snímky planety Země a ukazují Severní Koreu a okolní oblasti. Severokorejská státní agentura KCNA napsala, že na testovací hlavici byla připevněná kamera, která fotografie pořídila. Podle analytiků je to poprvé za posledních pět let, co KLDR nafotila podobné snímky.

Další raketový test Kimovy KLDR: Vůbec poprvé ukázali fotky z vesmíru Další raketový test Kimovy KLDR: Vůbec poprvé ukázali fotky z vesmíru | Reuters

Mluvčí japonské vlády Hirokazu Macuno řekl, že Japonsko chování Severní Koreje „důrazně odsuzuje a dalo jí najevo, že proti němu silně protestuje“. Indicko-tichomořské velitelství americké armády vyzvalo Pchjongjang, aby se „zdržel dalšího destabilizujícího jednání“. Test podle Spojených států nepředstavoval bezprostřední hrozbu pro jejich území, vojáky nebo spojence.

Na mimořádné schůzce se sešla jihokorejská národní bezpečnostní rada pod vedením prezidenta Mun Če-ina a počin Severokorejců odsoudila jako „zpochybnění snah o mír a zákazů vydaných Organizací spojených národů“. Mun řekl, že Severní Korea otestovala balistickou raketu středního doletu, což naposledy udělala v roce 2017.

Pchjongjang se podle něho o krok přiblížil okamžiku, kdy zcela opustí moratorium, které sám vyhlásil na testy jaderných zbraní nebo mezikontinentálních balistických raket.

Mun dodal, že současná série raketových zkoušek připomíná napjatou atmosféru z roku 2017, kdy KLDR provedla několik jaderných zkoušek a odpálila rakety s nejdelší dráhou doletu, včetně takových, které přeletěly Japonsko.

Severokorejský lídr Kim Čong-un dal najevo, že moratoriem z roku 2018 není vázán, připomíná agentura Reuters. Jeho země k němu tehdy přistoupila během pokusů o diplomatické sblížení s administrativou tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

KLDR chce vyvíjet tlak na USA?

KLDR stupňuje raketové testy v očividné snaze vyvinout tlak na vládu amerického prezidenta Joea Bidena a přinutit ji k ekonomickým ústupkům v době, kdy špatným řízením zničené severokorejské hospodářství trpí sankcemi uvalenými na KLDR za její jaderné a raketové programy a koronavirovou krizí.

Severní Korea naposledy otestovala tolik zbraní během jediného měsíce v roce 2019 poté, co selhaly rozhovory mezi Kim Čong-unem a Donaldem Trumpem. OSN zakázala Severní Koreji provádět testy balistických a jaderných zbraní a uvalila na ni přísné sankce. KLDR ovšem tento zákaz pravidelně porušuje.

NovyZakon ( 1. února 2022 08:07 )

Jen k doplnění takový malý detail. Byla hypersonická a letěla rychlostí Mach 16. Něco přes 5km /s ...... Jsou ale žabaři ti Korejci. Kam se ser*ou na naše ukrajinské granáty -)

trintin ( 30. ledna 2022 14:12 )

Uf, to nám spadl kámen ze srdce. Sousedka myslela, že trefili člun v karibiku.

sosacek ( 30. ledna 2022 11:20 )

SSA ani NATO nevlítnou, Kim by se snima nesr..! A hned by jim nějakou rachejtli poslal.

eiben ( 30. ledna 2022 10:37 )

a agresor USA nebo NATO netestuje? Co to je za vymivani mozku?

viteli ( 30. ledna 2022 08:50 )

A kdy tam na ně vlítnou Amíci a NATO?

Zobrazit celou diskusi