Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

U prezidentského paláce pěstovali konopí: Metr vysokou rostlinu bránil „král“ v bederní roušce

Autor: ČTK - 
13. ledna 2022
08:45

Jihoafrická policie ve středu v Pretorii zatkla vůdce jednoho z místních etnik a vykopala rostliny konopí, které členové této komunity pěstovali v blízkosti sídla prezidenta. Informovala o tom agentura AFP.

V místě, kde k incidentu došlo, aktivisté z řad etnické skupiny Khoisanů tábořili tři roky s cílem získat oficiální uznání svého jazyka a území. Jejích předák, který si říká „král Khoisanů“, při zatýkání svíral více než metr vysokou rostlinu konopí, na sobě měl jen bederní roušku. „Vyhlásili jste válku,“ řekl podle AFP policii.

Khoisané jsou nejstarší etnickou skupinou v Jihoafrické republice, ale nyní tvoří v zemi menšinu.

Konzumace a držení konopí pro soukromé použití je v JAR, kde je známé jako dagga, tolerováno od roku 2018. Jeho veřejné užívání a prodej však zůstávají zákonem postižitelné.

Odpadky v uniformě

Během zátahu, kterého se zúčastnilo asi dvacet policistů, se další aktivista nevěřícně ptal afrikánštinou, jazykem potomků prvních osadníků odvozeným z nizozemštiny, zda celá operace byla namířena proti „rostlinám“, přičemž policisty označil za „odpadky v uniformě“.

Policie v prohlášení potvrdila zatčení čtyř lidí ve věku 22 až 54 let. „Jsou stíháni za obchodování s daggou, nezákonné sázení a pěstování a také za to, že na veřejném místě neměli (ústní) roušku,“ uvedla.

Skupina aktivistů z řad domorodců se utábořila na trávníku nedaleko prezidentského paláce v těsné blízkosti obří sochy bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandely v roce 2018.

Žena zadrženého předáka Khoisanů v rozhovoru s jihoafrickým zpravodajským webem IOL vyjádřila rozhořčení z celého incidentu. Poznamenala přitom, že skupině jde jen o uznání, ale prezident Cyril Ramaphosa s nimi nechce mluvit. Skupina podle ní konopí využívala k léčebným účelům pro nemocné rakovinou či lidi s vysokým krevním tlakem. Rostliny podle ní byly v záhonu se zeleninou.

Zobrazit celou diskusi