Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Manévry kvůli Ficovi: Slováci se rozloučili s oblíbeným politikem (†60), expremiér se schovával

Aktualizováno -
6. ledna 2022
13:58
Autor: tsv - 
6. ledna 2022
13:00

Slovensko se ve středu rozloučilo se zesnulým politikem za Smer-SD Jozefem Burianem, který na Štědrý den tragicky zahynul po nešťastném pádu na dovolené na Sicílii. Pohřbu se zúčastnilo bezmála 200 lidí, na venkovní zeď obřadní síně byla navíc nainstalovaná obrazovka, na které mohli ceremoniál sledovat i další zájemci.

Obřad se konal na košickém hřbitově, dorazila exposlancova rodina, přátelé i jeho kolegové ze strany. Server Plus jeden deň popsal rozlučku jako dojemnou, důstojnou a propracovanou do posledního detailu. Rakev uprostřed místnosti byla pokrytá množstvím krásných květin, politikova dcera Beáta truhlu ozdobila velkým srdcem z rudých růží a jeho manželka Agnesa k dekoracím přidala dopis na rozloučenou.

Ceremoniář se na začátku obřadu ve verších představil pozůstalé rodině a zdůraznil, že smrt se neřídí žádnými zákony nebo příkazy. „I proto se stalo, že muž, který měl ještě žít, odešel,“ pronesl obřadník. Vyjmenoval hlavní mezníky Burianova života a připomněl, že byl jedním ze zakladatelů strany Smer-SD.

Exposlance popsal jako velmi pozitivního a milého člověka ochotného pomáhat cizím lidem. „Právě pro svou přátelskou povahu a pokoru byl velmi oblíbený,“ pokračoval ceremoniář. Na pohřbu poté zazněla známá skladba Hallelujah, která nemálo účastníků dohnala k slzám.

Vděčnost je pamětí srdce

Následoval církevní obřad. Kněz ve svém projevu hovořil o důležité roli, kterou otcové zastávají v rodinách. „Když odchází otec, jako by odumřel jeden z hlavních kořenů stromu, který se v tu chvíli zachvěje. Přesně to se děje i s rodinou, za kterou přebírá zodpovědnost druhý z partnerů,“ pronesl kněz. „Bolest manželky a dětí je obrovská, ale láska k milovanému člověku smrtí nekončí. Jedno přísloví říká, že vděčnost je pamětí srdce.“

Burianovy ostatky byly uloženy do nové rodinné hrobky na hřbitově svaté Rozálie na košické Kalvárii. Jelikož se ale pohřeb konal krátce po vánočních svátcích, kamenářská firma nestihla do náhrobku vytesat základní údaje. Ty budou později doplněny zpětně.

Fico přišel na otočku

Pohřbu se podle informací slovenského serveru zúčastnil i bývalý premiér Robert Fico. Opálený od sluníčka z dovolené seděl hned v první řadě.

Pozůstalé předem obeznámil s tím, že si nepřeje být fotografován a neplánuje poskytovat rozhovory novinářům. Do obřadní síně tak dorazil mezi posledními a po ceremonii zase odešel jako první.

Důvod, proč nechtěl být na snímcích z pohřbu, neuvedl.

Jozef Burian zemřel na jednotce intenzivní péče v sicilské nemocnici poté, co si vážně poranil hlavu během nebezpečného pádu. Bylo mu pouhých šedesát let.

Zobrazit celou diskusi