Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jedinečná zátoka z filmového trháku po třech letech otevřela. Thajsko striktně hlídá počet turistů

4. ledna 2022
10:32

Thajská zátoka, kterou proslavil film Pláž s Leonardem DiCapriem v hlavní roli, se po více než třech letech znovu otevřela pro návštěvníky. Ti ale musí dodržovat přísná opatření, která mají tento přírodní skvost chránit před dopady masové turistiky. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Kvůli náporu turistů, kdy do zátoky Maja v souostroví Pchi Pchi přijíždělo až 5000 lidí denně, silně utrpělo místní životní prostředí. V důsledku znečištění z motorů loděk, jimiž návštěvníci připlouvali, byly poškozeny korálové útesy. Thajské úřady se proto rozhodly dát ekosystémům čas, aby se z dopadů přelidnění vzpamatovaly, a lokalitu v roce 2018 přechodně uzavřely. V květnu 2019 byla uzavírka prodloužena o dalších dva a půl roku.

Nově je zátoka s tyrkysovou vodou přístupná denně od 7:00 do 18:00 a počet turistů je omezen na 375 na hodinu. Denně smí lokalitu navštívit maximálně 4125 lidí, z nichž každý se na místě může zdržet nanejvýš hodinu. Kromě toho je v zátoce zakázáno koupání. Přijíždějící lodě musí kotvit na druhé straně ostrova.

Před propuknutím pandemie nemoci covid-19 do Thajska zavítalo přes 35 milionů návštěvníků ročně, přičemž turistický ruch se na HDP země podílel zhruba 12 procenty. Měl ale také za následek ničení tamní přírody.

V současné době musí turisté ze zahraničí po příletu do Thajska nastoupit karanténu v délce sedmi až deseti dní v závislosti na zemi, z níž přijíždějí. Důvodem jsou obavy z šíření nové koronavirové varianty omikron. Thajské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že chce toto omezení zachovat minimálně do konce ledna.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi