Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladá maminka uspíšila porod. Manžel s rakovinou si stihl hodinu před smrtí pochovat syna

Autor: šamol - 
21. prosince 2021
11:00

Když Haley Parkeová (28) porodila svého druhého syna, nechala ho dát svému těžce nemocnému manželovi na hruď a přidala i poslední pusu, než muž zemřel. Za okolností, které mladá maminka popisuje jako „hořkosladké“, bylo novorozeně se jménem John Beeson Parke (přezdívané Jb) převezeno do nemocničního pokoje dvě patra nad porodním sálem, aby se setkalo se svým tátou a jmenovcem Johnem Brintonem Parkem. O tomto případu z 2. prosince informoval americký web Good Moring America.

Muž se zákeřnou nemocí bojoval rok. Vzhledem k velmi vzácné formě onemocnění podstoupil v lednu operaci, při které mu byla odstraněna levá ledvina, která měla podle Haley Parkeové nádor velikosti softballového míče.

Asi o čtyři měsíce později, když Jb Parke podstupoval chemoterapii a účastnil se klinických studií, se pár rozhodl na nic nečekat a mít druhé dítě.

„Vzhledem k tomu, že diagnóza nebyla dobrá, rozhodli jsme se pro další dítě 10 měsíců po porodu našeho prvního syna,“ řekla Haley Parkeová. „Chtěli jsme se ujistit, že náš syn bude mít sourozence a že můj manžel bude mít, jak jsme doufali, více času s naším druhým synem,“ hlesla.

Jb Parke z Connecticutu byl na konci téměř ročního boje se vzácným typem rakoviny ledvin, když mu sestra položila jeho novorozeného syna na hruď.

„Naše porodní sestra, která otci přinesla dítě, nám později řekla, že se všechny jeho životní funkce zlepšily,“ řekla Haley Parkeová v pořadu Good Morning America. „A od chvíle, kdy bylo dítě Jb přiložené na hruď mého manžela, měli jsme spolu asi 35 až 40 minut,“ vypočetla.

Johnny Galecki je otcem malého chlapce Johnny Galecki je otcem malého chlapce | Instagram, archiv

Otec bojoval za celou svoji rodinu

„Byl to bojovník,“ řekla Parkeová o svém manželovi. Dvojice se seznámila v práci v roce 2016. „Byl to on, který nebyl nikdy ochoten se vzdát. Chtěl dál bojovat za svou rodinu,“ vzpomínala. Žena otěhotněla v dubnu pomocí zmrazeného embrya.

„Téměř každý sken ukázal pokračující růst a nádor se šířil po celém jeho těle,“ řekla a dodala, že se ona a manžel snažili zůstat pozitivní a doufali, že mu lékaři dokážou prodloužit život.

Kate Parkeová, mladší sestra Jb Parkea, řekla, že během těchto těžkých měsíců na vlastní kůži viděla sílu svého bratra a švagrové.

„Právě jsem sledovala, jak se Haley a můj bratr neustále navzájem překvapují,“ řekla, aby dodala: „I když byl velmi nemocný, naplánoval pro ni minulý měsíc překvapení.“

„Vždy dával svou rodinu na první místo,“ pokračovala Kate Parkeová. „I když pro ně fyzicky nemohl prakticky nic udělat, ujistil se, že věděli, že jsou pro něj nejvíc na světě,“ zmínila.

Místo měsíců jen dny života

Parkeovi čelili další osudové ráně 1. prosince, když jim lékaři řekli, že místo očekávaných šesti měsíců má Jb Parke jen pár dní života. V té době byla Haley Parkeová ve 37. týdnu těhotenství. Řekla, že když byli s manželem na schůzce s lékaři, její první otázka byla, zda by mohla porodit jejich dítě brzy.

 „Podívala jsem se na lékaře a řekla jsem: „Je šílené žádat o vyvolání porodu?“ Poté jsem koukla na svého manžela a řekla jsem: „Je to něco, co bychom měli udělat?“ On se na mě podíval a přikývl,“ vzpomínala Haley Parkeová. Jeden z lékařů přiznal, že přemýšlel o tom samém.

O necelých 24 hodin později Haley Parke porodila syna a definitivně se rozloučila se svým manželem. Těsně předtím, než opustila manželovu postel, aby si porod nechala vyvolat, mu Haley Parkevá řekla, že chce dát jejich synovi stejné jméno.

Někteří noví rodiče se k dětem už dostali, mnoho novorozenců ale ještě pořád čeká v hotelu Venice (24. 6. 2020) Někteří noví rodiče se k dětem už dostali, mnoho novorozenců ale ještě pořád čeká v hotelu Venice (24. 6. 2020) | Reuters

„Pošeptala jsem mu: „Dobře, nechám si vyvolat porod a porodím naše dítě, které pojmenuji John Beeson, Jb.“ Trochu na mě zasténal a kývl hlavou, jako by mě ujistil, že souhlasí a je pro volbu tohoto jména,“ uvedla.

Emma McGlynnová, porodní sestra v Hartfordské nemocnici, se po porodu starala o Haley Parkeovou a miminko Jb. Ona a ostatní přítomní zdravotníci byli „v úžasu“ z toho, jak se to všechno vyvíjelo.

„Personál na JIP to udělal tak, že mohl mít dítě přímo na hrudi, aniž by mu v cestě bránilo lékařské vybavení, a v tu chvíli bylo vše v pořádku,“ řekla a dodala: „Jen jsem ho sledovala (dítě Jb), aby mohl zůstat se svým tátou.“

Z porodního sálu hned na JIPku

McGlynnová poznamenala, že mladá maminka byla převezena přímo z porodního sálu na pokoj jejího manžela na JIP, čímž přeskočila typický proces poporodní rekonvalescence.

„Haleyová měla v úmyslu mít domácí porod s týmem porodních asistentek a přejít od tohoto plánu k rozhodnutí nechat se lékařsky přimět k císařskému řezu během několika hodin, ukazuje na to, jak úžasná je,“ řekla McGlynnová. 

A ačkoli se dítě narodilo o tři týdny dříve, bylo naprosto zdravé a silné. Haley Parkeová řekla, že vložila svoji víru v Boha, aby se její syn narodil bezpečně a mohl se setkat se svým otcem. 

„S indukčním procesem (vyvolání předčasného porodu, pozn. red.) musel jeden z lékařů objasnit, že to může vyžadovat určitý čas na JIP a že pokud dítě budou nějaké komplikace, budu muset jít přímo na JIP a nebudu moci tak být s mým manželem,“ řekla a přiznala: „Takže to bylo docela velké riziko a musela jsem hodně věřit v Boha, že při nás bude stát a zajistí, že moje dítě bude zdravé a bude se moci dostat ke svému tátovi včas.“

Nyní, dva týdny po tom, co se stala podruhé matkou a stále truchlí nad svým manželem, Haley Parkeová řekla, že život je „jako rozostření.“ Na pomoc rodině byla vytvořena stránka GoFundMe.

„Zatím se moc dobře necítím,“ řekla a popsala „složité emoce“, které se mění „někdy během stejné minuty.“ „Smutek přichází a odchází, ale je také doprovázen největší radostí mého nového syna a samozřejmě také mého nejstaršího.“

Haley Parková doplnila i to, že její novorozenec, dítě Jb, je pohodový a klidný, „stejně jako jeho táta“, o kterém doufá, že na něj budou lidé vzpomínat jako na „nejnesobečtějšího člověka“.

„Moje nejoblíbenější část na něm byla, že hluboce respektoval náš vztah a miloval mě a naše děti na úplně jiné úrovni, kterou většina lidí za celý život nezažije,“ řekla, aby uzavřela: „Byl tak čistý se všemi svými úmysly a byl jen velmi uctivý a čestný manžel.“

Video  Podcast Maminka: Jak si vybrat porodnici?  - Videohub
Video se připravuje ...

new era ( 21. prosince 2021 16:47 )

Blesku, Plesku, komu jste dali na starosti tu fotogalerii ke clanku?? 🤦 ach jo.......

Moly28 ( 21. prosince 2021 13:18 )

Ohleduplné k otci, neohleduplné k dítěti. Určitě to byl emotivní zážitek, ale tatínek už stejně asi nevnímal a syn si na něho nebude pamatovat. Myslím, že to byl zbytečný risk a zásah do přirozeného vývoje dítěte.

Zobrazit celou diskusi