Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prominentního nezávislého novináře zatkli po razii v Bělorusku. Hrozí mu 10 let vězení

Autor: ČTK - 
8. prosince 2021
23:37

Běloruská policie dnes zadržela šéfredaktora populárního zpravodajského serveru Ježedněvnik. Úřady Sjarheje Sacuka viní z podplácení, za což mu hrozí až deset let vězení. Novinář podle svého bratra obvinění odmítá. Sacuk je posledním terčem běloruských úřadů v jejich rozsáhlém zásahu proti nezávislým médiím, poznamenala agentura AP.

„Žurnalistika se v Bělorusku stala jedním z nejvíce nebezpečných povolání,“ reagoval šéf Běloruské asociace novinářů Andrej Bastunec. „Situace týkající se svobody slova je v Bělorusku nejhorší v Evropě. Úřady připravují občany o jakékoliv alternativní informace,“ dodal. Podle AP je nyní v Bělorusku ve vězení na 30 novinářů, kteří buď čekají na soud, nebo si už odpykávají trest.

Sacuka policie zadržela poté, co provedla v jeho bytě razii. Podle jeho bratra mu zabavila elektronické vybavení a běloruskou opoziční červenobílou vlajku. Úřady rovněž zablokovaly webové stránky, které vede.

Server Ježedněvnik, jenž má zhruba 10.000 čtenářů, aktivně informoval o protestech po loňských prezidentských volbách, které běloruská opozice a západní země zpochybnily jako zmanipulované.

Podle oficiálních výsledků v nich opět zvítězil dlouholetý autoritářský vůdce země Alexandr Lukašenko. Režim povolební protesty násilně potlačil, policie zadržela více než 35.000 lidí a tisíce z nich zbila. Úřady zavřely většinu nezávislých médií a spolků na ochranu lidských práv.

Video  Bělorusové se snaží šířit videa, která ukazují krutost policejních zásahů. Brání jim v tom ale problémy s internetovým připojením a cenzura. (14. 8. 2020)  - Nexta
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi