Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Katolické Chile schválilo sňatky homosexuálů. Česko se s Fialovou vládou zřejmě nedočká

Autor: ČTK, Mii - 
7. prosince 2021
20:00

Chilský parlament dnes schválil zákon, jenž umožní sňatky osob stejného pohlaví, včetně adopcí dětí těmito páry. Norma prošla během jednoho dne oběma komorami parlamentu, informovala agentura AFP. V převážně katolické Latinské Americe je manželství pro všechny legální v Kostarice, Ekvádoru, Kolumbii, Brazílii, Uruguayi, Argentině a v některých mexických státech. Jedná o něm i Česko, nová vláda Petra Fialy (ODS) však sňatky homosexuálu do své koaliční smlouvy nezařadila.

„Dnes je historický den, naše země schválila manželství osob stejného pohlaví. Je to další krok vpřed z hlediska spravedlnosti, z hlediska rovnosti. Uznává, že láska je láska,“ prohlásila po hlasování chilská ministryně pro sociální rozvoj Karla Rubilarová.

Návrh zákona předložila chilskému parlamentu před více než čtyřmi lety tehdejší socialistická prezidentka Michelle Bacheletová. Po nástupu pravicového politika Sebastiána Piñery do čela země se však jejím návrhem zákonodárci nezabývali a pokus senátorů z loňského ledna ztroskotal na tvrdém odporu konzervativních stran vládní koalice. Letos v létě nicméně prezident Piñera vyzval k rychlému projednání normy.

Horní komora chilského parlamentu zákon schválila už letos v červenci, v listopadu ho podpořila i poslanecká sněmovna, která v něm ale provedla několik změn, právní norma se tak vrátila do Senátu. Dnes ji nejprve schválili senátoři (21 jich hlasovalo pro, osm bylo proti a tři se zdrželi hlasování) a poté zákon odsouhlasila Poslanecká sněmovna 82 hlasy, 20 poslanců bylo proti a dva se zdrželi hlasování. Zákon začne platit, až ho podepíše prezident. Ten už dříve řekl, že tak učiní.

Stejnopohlavní páry budou moci adoptovat děti

Chile od roku 2015 povoluje lidem stejného pohlaví uzavírat registrovaná partnerství, která poskytují určité právní výhody. Lidé díky nim mají například stejná dědická práva jako páry opačného pohlaví, smějí uplatňovat daňové odpisy či pobírat sociální dávky, ale nemohou adoptovat děti. To se změní s novým zákonem.

Chile patřilo dlouho k nejkonzervativnějším zemím Latinské Ameriky, například teprve v roce 2004 tam vstoupil v platnost zákon umožňující rozvést manželství.

Podle nedávného průzkumu agentury Ipsos schvaluje sňatky osob stejného pohlaví 65 procent Chilanů, což je druhý nejvyšší počet v Latinské Americe po Argentině, kde je to 73 procent. Otázka manželství osob téhož pohlaví ale rozděluje dva prezidentské kandidáty, kteří se utkají ve druhém kole voleb 19. prosince. Chilané si vyberou mezi krajně pravicovým politikem Josém Antoniem Kastem, jenž je odpůrcem těchto sňatků, a levicovým politikem Gabrielem Boricem.

ČR: Posílení práv, ale ne sňatky

Diskuze se vede i Česku, v koaličním programu nové vlády však uzákonění manželství homosexuálů není. Podporují ho zejména Piráti, zatímco lidovci jsou proti. V dokumentu ale stojí, že koalice podpoří úpravu právních podmínek pro registrované partnery.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi