Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Facebook dává k ledu soukromí? Šifrované komunikace navzdory slibům nenabídne

Autor: sova - 
23. listopadu 2021
21:40

Plány na plošné zavedení šifrování ve všech aplikacích Meta - jak se nyní jmenuje mateřská společnost Facebooku - byly odloženy kvůli debatě o bezpečnosti dětí. Firma uvedla, že je to otázka až roku 2023. Proces šifrování znamená, že zprávy mohou číst pouze odesílatel a příjemce, ale orgány činné v trestním řízení nebo Meta nikoli. Skupiny věnující se ochraně dětí a někteří politici však varovali, že by to mohlo bránit policii při vyšetřování zneužívání dětí.

Americká Národní společnost pro prevenci krutosti na dětech (NSPCC) tvrdí, že soukromé zprávy „jsou v přední linii sexuálního zneužívání dětí“, tedy že pachatelé takových zločinů šifrované zprávy využívají a spoléhají na ně.

Britská ministryně vnitra Priti Patelová tuto technologii také kritizovala, když na začátku tohoto roku prohlásila, že by mohla „vážně bránit“ vymáhání práva při stíhání trestné činnosti, včetně zneužívání dětí na internetu.

Problém řešil i Telegram

Jediným způsobem, jak si šifrovanou zprávu přečíst, je obvykle získat fyzický přístup k odemčenému zařízení, jež ji odeslalo nebo přijalo. Tato technologie je již vlastní oblíbené službě WhatsApp, kterou také vlastní Meta - v portfoliu společnosti je však zatím jediná.

V srpnu se v médiích objevily informace, že ke své komunikaci využívá právě aplikaci WhatsApp i afghánský Tálibán.

„Jako poskytovatel soukromé služby na posílání zpráv nemáme přístup k osobním konverzacím. Když zjistíme, že aplikaci používá sankciovaný jednotlivec nebo organizace, zasáhneme,“ sdělil tehdy mluvčí aplikace serveru Vice.

S podobným problémem, kdy platformu používali ke komunikaci bojovníci Islámského státu, se v roce 2015 potýkala aplikace Telegram. Ta vyřešila situaci jednoduše a kanály extremistů zablokovala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi