Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V německém vlaku útočil schizofrenik (27) ze Sýrie. O den dřív přišel o práci

Autor: ČTK - 
7. listopadu 2021
15:04

Sobotní útok v rychlovlaku ICE mezi Řeznem a Norimberkem si vyžádal čtyři zraněné. Podle agentury DPA to dnes oznámila místní policie, podle níž vyšetřovatelé incident nespojují s terorismem. Média dosud informovala o třech zraněných. Pravděpodobný útočník s původem v Sýrii trpí schizofrenií.

Krátce za Řeznem se útočník zvedl ze sedadla a nožem těžce zranil na hlavě 26letého muže. Následně pobodal dva muže ve věku 60 let, načež přešel do jiného vagónu, kde pořezal na těle 39letého muže, uvedl zástupce ředitele policie v Horní Falci Thomas Schöniger. Dva mladší muži jsou podle něj stále v nemocnici.

Poté, co souprava na trase z Pasova do Hamburku zastavila v bavorské obci Seubersdorf, vnikli do vlaku policisté, kteří pravděpodobného útočníka přinutili lehnout si na zem. Zatkli ho, aniž by kladl odpor. V kapse mu našli krví potřísněný zavírací nůž s čepelí o délce osm centimetrů.

Motiv útočníka zůstává nadále nejasný, podle soudního znalce však trpí „paranoidní schizofrenií“ a vidinami, uvedlo státní zastupitelství. To požádalo o umístění muže do psychiatrické léčebny.

Zadržený je 27letý muž se syrským pasem, který se do Německa dostal v roce 2014, uvedla dále policie. Podle informací vyšetřovatelů den před událostí přišel o práci. Policie se na základě dosud shromážděných poznatků nedomnívá, že útok měl „islamistické pozadí“.

Policie rovněž poděkovala cestujícím ve vlaku, kteří „se pokusili podezřelému zabránit v dalších akcích“.

V německém vlaku podle policie útočil azylant ze Sýrie. V německém vlaku podle policie útočil azylant ze Sýrie. | Reuters