Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pohřeb otce Čaputové: Rodinné tajemství dojalo zdrcenou prezidentku

Autor: Jakub Veinlich - 
20. září 2021
12:44

Rodinné tajenství odhalil pohřeb otce Zuzany Čaputové. Málokdo tušil, že se Štefan Strapák (†79) hlásí k rytířům vína. Jedné z jeho větví na Slovensku dokonce podle webu pluska.sk předsedal. Rytíři proto nechyběli ani na jeho poslední cestě. Dojemnému rozloučení přihlížela zdrcená slovenská prezidentka, která společně se svým bratrem byla v těžké chvíli oporou mamince Kataríně.

Zdrcená rodina včetně slovenské prezidentky Zuzany Čaputové se rozloučila se Štefanem Strapákem v sobotu odpoledne. Poslední rozloučení se konalo na hřbitově v Pezinku, kde rodina většinu života žila, a odkud se odmítla Čaputová přestěhovat i do prezidentského paláce.

Rozloučení mělo několik částí. Jedna z nich odhalila to, co věděl málo kdo. Štefan Strapák se totiž hlásil k řádu rytířů vína – i oni se tak účastnili obřadu a připojili i vlastní rituál a včetně pochodu za rakví pozůstalého.

„Představenstvem celého rytířstva je Rytířský senát, jenž má sídlo ve svobodném rakouském městě Eisenstadt. V současné době řád působí v 16 zemích Evropy a v jednotlivých oblastech fungují regionální orgány řádu – komturáty, legáty a konzuláty,“ píší rytíři vína na svém českém webu.

Slovensko má celkem pět takových legátů a v čele jednoho z nich stál právě otec slovenské prezidentky. Řádu rytířů vína přitom požehnal v minulosti i papež Benedikt XVI. V Česku se k němu hlásí i řada známých osobností. Jako například herečka Jana Švandová, před svou smrtí i herec Václav Postránecký. A mezi členy řádu jsou i známí čeští lékaři, kupříkladu kardiolog Jan Pirk.

Pohřeb Štefana Strapáka se konal jen tři dny po jeho smrti. Zemřel po dlouhé a těžké nemoci. Ve chvíli, kdy jeho dcera, prezidentka Zuzana Čaputová hostila na Slovensku papeže Františka. Toho vyprovázela na závěr cesty na letiště už v černých šatech.

„Dnes jsem se rozloučila na letišti se Svatým otcem. V duchu jsem ale se slzami mávala i tomu svému. V pondělí ještě vnímal, když jsem mu řekla, že mu papež požehnal. Odešel v pokoji, doma, v péči rodiny. Děkuji za všechno, tati,“ napsala pak Čaputová s těžkým srdcem na svůj facebookový účet. Papeže přitom už tehdy vyprovázela v černých šatech.

Oporou byl Čaputové v těžkých chvílích nejen její bratr, ale také partner Juraj Rizman. Doprovázel ji nejen při programu s papežem, ale stál jí také v zádech při posledním rozloučení s jejím otcem.

„Byl to těžký týden… ale byly v něm i krásné okamžiky a mimořádná setkání, na které budu vzpomínat celý život. Přeji pokojný zbytek víkendu a mnoho sil do nového týdny,“ napsal Rizman v neděli na instagramový účet a k textu připojil fotografii ze setkání Čaputové s papežem Františkem z prezidentského paláce, kterého se rovněž účastnil. 

Po skonu svého otce Čaputová na nejbližší dny omezila svůj pracovní program. V úterý by přitom měla být první  ženou, která promluví k Valnému shromáždění OSN.

Video  Čaputová v očkovací kampani: Vakcínu je jediná cesta, jak porazit virus a vrátit se do normálu.  - Facebook / Ministerstvo zdravotnictví SR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi