Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čaputová pohřbila otce. Truchlící prezidentka podpírala s bratrem zdrcenou maminku

Autor: Jakub Veinlich - 
19. září 2021
05:00

Nejtěžší období ve svém životě prožívá oblíbená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. V sobotu odpoledne pohřbila svého tatínka. Ten zemřel ve středu, v době, kdy hlava státu vyprovázela papeže Františka na cestě zpět ze Slovenska do Vatikánu. Na hřbitově v Pezinku byla Čaputová společně s bratrem Danielem oporou zdrcené mamince. Fotografie z pohřbu zveřejnil slovenský web pluska.sk.

Jen tři dny po úmrtí vyprovodila na poslední cestu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová s kamennou tváří svého otce Štefana Strapáka (†79). „Dnes doma a v pokoji, zemřel po dlouhé a těžké nemoci můj otec Štefan Strapák. Děkuju ti za všechno,“ napsala ve středu ráno zdrcující zprávu prezidentka na své sociální sítě. Přes den ještě vyprovodila na letiště papeže Františka, který odlétal po čtyřdenní návštěvě Slovenska zpět do Vatikánu.

„Dnes jsem se rozloučila na letišti se Svatým otcem. V duchu jsem ale se slzami mávala i tomu svému. V pondělí ještě vnímal, když jsem mu řekla, že mu papež požehnal. Odešel v pokoji, doma, v péči rodiny. Děkuji za všechno, tati,“ napsala pak Čaputová s těžkým srdcem na svůj facebookový účet. Papeže přitom už tehdy vyprovázela v černých šatech.

Na několik dalších dní pak prezidentka omezila svůj pracovní program, aby mohla být rodině oporou při přípravě posledního rozloučení s jejím milovaným otcem. Desítky smutečních hostů, kněží i bodyguardi pak zaplnili v sobotu odpoledne hřbitov v Pezinku. Právě v okresním městě na jihozápadě Slovenska žije rodina slovenské hlavy státu. Čaputová se po svém zvolení odmítla přestěhovat do prezidentského paláce. Chce být co nejvíc se svou rodinou.

Zuzana Čaputová je známá tím, že nosí vždy dobře padnoucí šaty. Pokaždé je sladěná do nějaké barvy, vynikne tak všude. Tentokrát se ale oblékla celá do černého. Včetně černé roušky. V těžkých chvílích byla silnou oporou svojí mamince Kataríně Strapákové. Po jejím druhém boku ji podpíral Daniel Strapák. V zádech přitom prezidentka cítila podporu také svého přítele – Juraje Rizmana, se kterým přiznala vztah loni v květnu.

Video  Čaputová v očkovací kampani: Vakcínu je jediná cesta, jak porazit virus a vrátit se do normálu  - Facebook / Ministerstvo zdravotnictví SR
Video se připravuje ...

Rakev s obrovskou k lilií nesli statní muži z pohřební služby. Zádušní mši za zesnulého Štefana Strapáka celebroval římskokatolický biskup Róbert Bezák. Populárního slovenského arcibiskupa přitom v roce 2012 odvolal papež Benedikt XVI. Údajně například kvůli liberálnímu pohledu Bezáka na svazky homosexuálů nebo kvůli pochybným finančním transakcím v Trnavské arcidiecézi.  Nový papež František pak ale na přímluvu někdejšího českého kardinála Miloslava Vlka přijal a podle církevních výkladů dal Bezákovi morální satisfakci i rozhřešení.

Bezák podporoval Čaputové kandidaturu na slovenskou prezidentku.

dahlie1 ( 19. září 2021 21:33 )

... mám stejný názor... to je snad normální chování, že provází rodiče, novináři jsou fakt paka

Gabka43 ( 19. září 2021 18:34 )

Tlustý člověk vypadá jinak. Je naprosto normální a velice sympatická.

vlasok ( 19. září 2021 17:37 )

Ale, keď odstránili generála Lučanského, neprejavila ani štipku citu k jeho rodine a jeho malej dcérke. Ona je zabezpečená do smrti a to veľkým dôchodkom, ale to dieťa je malé a oni mu zničili otca, kde bola vtedy jej ľútosť? Ani zástavu mu nechceli vyvesiť. Na Slovensku máme strašnú vládu a aj prezidentka, vláde praje.

Bodka2 ( 19. září 2021 17:29 )

Bodka2 ( 19. září 2021 17:27 )

Zobrazit celou diskusi