Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čaputová načíná třetí rok. Vyměnila „prvého frajera“, okouzlila papeže i prince

Autor: Jakub Veinlich - 
17. června 2021
05:00

Zuzana Čaputová začala svůj třetí rok v prezidentském paláci. Během první dvouletky řešila především covid, pád vlády Igora Matoviče, stále vyhlíží stejně jako zbytek Slovenska tečku za vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Vyměnila také partnera. Jak se jí daří držet slib, který dala Blesk Zprávám těsně po svém zvolení.

15. 6. 2019 začalo Slovensko novou éru. Poprvé v historii stanula v jeho čele žena. Andreje Kisku vystřídala v prezidentském paláci Zuzana Čaputová. Ve finále voleb porazila 31. 3. 2019 eurokomisaře Maroše Ševčoviče. Získala 58,4% hlasů.

„Můj druhý rok ve funkci ovlivnila především pandemie a politická krize. Byla to speciální a náročná zkušenost pro každého z nás. Nejvíc mi však chybělo setkání s vámi osobně, která jsou pro mě velmi důležitá. Doufejme, že další rok bude ve znamení návratu k normálu a bude více příležitostí k setkávání,“ zhodnotila Čaputová svůj druhý rok ve funkci.

Chci zůstat především matkou

„Na čem mi velmi záleží, co si budu střežit, je, že jsem v první řadě mámou a tou chci zůstat, být kvalitní mámou,“ reagovala rozvedená matka dvou dcer Čaputová hned po svém zvolení na dotaz Blesk Zpráv, co bude muset jako prezidentka funkci obětovat. Sama zmínila také, že nejspíš přijde o část svého soukromí.

Ve volebním štábu v budově Staré tržnice v Bratislavě byl tehdy čerstvě zvolené prezidentce oporou hudebník a fotograf Peter Konečný. Dostal dokonce triko s nápisem „prvý frajer“. To už je dnes ale minulostí.

Jejich vztah totiž nevydržel ani do inaugurace Čaputové. Budoucí prezidentka připustila problém ve vztahu ještě koncem května, kdy přišla k volbám do europarlamentu sama.

Video  Čaputová chce zůstat mámou. První cestu v roli prezidentky podnikne do Česka  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Možná jste si všimli. Pokud ne, raději vám to řekneme upřímně. V poslední době nás není s partnerem Petrem moc vidět. Nechceme, aby se o tom spekulovalo, ani vás nechceme mást společným vystupováním na veřejnosti. Raději budeme s Petrem upřímní a řekneme vám, že opravdu procházíme těžkým obdobím vyrovnávání se se situací, ve které jsme se ocitli,“ napsala tehdy Čaputová na svůj instagramový profil a přidala, že ona i její partner se musejí věnovat svým povinnostem.

Nového partnera neskrývá

Přesně o rok později 25. května pak vyšel najevo nový partnerský vztah slovenské prezidentky. „Ano, jsme spolu. Je to hodně osobní, a proto, jestli dovolíte, více se k tomu vyjadřovat nebudu,“ citoval server Topky.sk Juraje Rizmana, bývalého šéfa slovenské pobočky Greenpeace, který také svého času působil v jejím poradním týmu. Aby neohrozil jejich vztah, raději si našel kvůli možnému střetu zájmu jiné místo. Své partnerce v rozhovoru neřekne jinak než paní prezidentka.

„Byl by to konflikt zájmů. My jsme to tak nechtěli. Nebylo by to správné,“ řekl nedávno Rizman slovenskému webu zivot.pluska.sk s tím, že dělá nezávislého konzultanta.

Zuzana Čaputová s Jurajem Rizmanem. Zuzana Čaputová s Jurajem Rizmanem. | Instagram Juraje Rizmana

Od té doby, co jsou spolu, nechávají Čaputová s Rizmanem čas od času také nahlédnout do svého soukromí, když zveřejňují fotografie ze společně strávených chvil na sociálních sítích. Rizman také změnil po boku prezidentky vizáž. Ostříhal si například do té doby dlouhé vlasy.

„Máme takové tři oblíbené okruhy jak spolu trávit volný čas: s rodinou či přáteli, v přírodě anebo kulturou. Přes pandemii jsme, tak jako všichni ostatní, museli omezit potkávání se s blízkými a kulturu. V rámci možného jsme se alespoň snažili trávit co nejvíc času venku na čerstvém vzduchu, či ve vinohradech, anebo v Malých Karpatech. Teď se už těšíme, že se opět dostaneme i trochu dál. Těšíme se na cesty po Slovensku, ale i do divadla či na koncerty,“ řekl webu prvý frajer Slovenska.

Ve vztahu s prezidentkou je to prý spíš on, kdo je výbušnější. „Paní prezidentka je pevně ukotvený a stabilní člověk. To spíš já jsem ten emotivní, který se dokáže vytočit například při večerních zprávách,“ prozradil víc o vztahu s prezidentkou Rizman.

Rizman má z předešlého vztahu syna, Čaputová dvě děti. Všichni už se prý navzájem znají, děti chtějí oba rodiče ale podle svých slov držet co nejdál od veřejného života.

Prezidentka z řadovky

Bratr Zuzany Čaputové Daniel Strapák řekl Blesk Zprávám těsně po zvolení sestry prezidentkou, že se určitě nebude chtít stěhovat z řadovky rodného Pezinku. Tak jak předpokládal, tak se stalo. A občas s ní sdílí domácnost i její partner.

„V podstatě ano. Většinu času jsme spolu v Pezinku. V Bratislavě jsem hlavně, když mám u sebe syna,“ potvrdil společné soužití s hlavou Slovenska Rizman, který podle svých slov umí Čaputovou překvapit také květinou.

Volný čas Čaputová podle svého partnera tráví nejraději nejen v přírodě, ale také na zahradě, kde se stará o květiny. První pár Slovenska se těší také na svou společnou dovolenou.

Video  Bratr Čaputové: Kvůli výhružkám měla ochranku. A jako prezidentka nechce z domu  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Zatím nemáme finální plán. Uvidíme, jaká bude epidemická situace, ale chtěli bychom zkombinovat pobyt na Slovensku a krátký výlet k moři. Zřejmě někde v rámci Evropy,“ dodal partner Čaputové pro zivot.pluska.sk.

Dojemné video s otcem kvůli covidu

Během covidové pandemie Čaputová komunikovala s lékaři i dalšími lidmi často prostřednictvím skypu. Spojila se také se zástupci českých nemocnic, to v době, kdy byly pod velkým tlakem kvůli naplněnosti kapacit. Řešit musela také výměnu vlády. Krize kabinetu Igora Matoviče začala, když nechal přivést bez vědomí koaličních partnerů na Slovensko ruské vakcíny Sputnik.

Vloni v říjnu také natočila dojemné video se svým otcem. V prezidentském paláci chtěla upozornit, že je potřeba chránit starší lidi před nákazou, a že je potřeba dodržovat nošení roušky.

„Říjen je měsíc úcty ke starším lidem, projevme ji tím, že se budeme chovat zodpovědně, a to nejen vůči nim,“ apelovala tehdy na Slováky.

Koncert na Kampě

Hned po svém zvolení Čaputová slíbila na dotaz Blesk Zpráv dodržet tradici a vyrazit na první zahraniční návštěvu do České republiky. A tak se také stalo. Do Prahy dorazila jen pět dní po své inauguraci. Potkala se s prezidentem Milošem Zemanem, navštívila Senát i Poslaneckou sněmovnu a večer vyrazila na koncert na pražské Kampě.

V Praze byla také během předvolební kampaně. V nemocnici navštívila například Karla Schwarzenberga, který se zotavoval po operaci srdce.

„Vídali jsme se před covidem. Pak ale přišla ta mrcha a všechno nám překazila a člověk neviděl skoro nikoho. Ale v tom úřadu se mi moc líbí,“ řekl bývalý ministr zahraničí v nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy na adresu Čaputové.

Za dva roky 25 cest

Za dva roky, co je Čaputová v úřadu, absolvovala celkem 25 zahraničních cest. Roky 2020 a 2021 ale byly poznamenané koronavirem, a tak ani státníci příliš necestovali.

Po České republice objela Čaputová všechny ostatní země sousedící se Slovenskem, v České republice byla oficiálně celkem už čtyřikrát. Navštívila také Francii, nebo Izrael, vloni 10 dní před Vánocemi se pak ve Vatikánu setkala také s papežem Františkem. Rok před tím se setkala ve Velké Británii s královnou Alžbětou II.

Do každé země se přitom prezidentka Čaputová snaží obléknout do šatů, které mají v sobě nějakou symboliku s daným státem. K tomu volí vždy pečlivě upravený účes. V samých začátcích měla k těmto příležitostem dokonce speciální vizážistku.

Video  Rok s Čaputovou: Prezidenta promluvila o koronakrizi, Kuciakovi i problémech Slovenska  - RTVS
Video se připravuje ...

va45 ( 20. června 2021 16:12 )

Co si Slováci zvolili tak mají.

cyrilko ( 18. června 2021 00:52 )

Venuša z hradu. Tak ju volajú Slováci. Lúbivá populistka, ktorá hovorí každému, čo chce počuť. Stráca popularitu.

rudy_hnis ( 17. června 2021 13:58 )

Závidím. Můžeš mi ho půjčit? Za kolik?

Ievice-je-smegma ( 17. června 2021 11:02 )

Mirka, 2 rohlíky v pubertě, Soudruh estébák Babiš 74 miliard při privatizacích...

Uživatel_5411569 ( 17. června 2021 10:18 )

Zobrazit celou diskusi