Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„První frajer“ Čaputové: „Létat na dovolenou je zbytečný luxus.“ Culík i náušnici odložil

Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. června 2020
05:40

Přítel slovenské prezidentky, rozvedený aktivista a otec malého syna Juraj Rizman (44) změnil vizáž - shodil culík a volnočasové oblečení, tetování nyní skrývá pod oblekem s kravatou a vestičkou. Myšlenky však razí dál stejné. Již jako poradce Zuzany Čaputové (46) jí byl často po boku a řešil témata klimatických změn či neziskovek. Na kontě má přitom řadu zajímavých výroků. Třeba o tom, že létat na dovolenou je zbytečný luxus. Právě Čaputová sedla při cestách za sousedy do vlaku. A oproti českému protějšku Miloši Zemanovi (75) a jeho slovům o „přeříznutých aktivistkách“ má na enviromentální problémy jiný pohled, který s Rizmanem sdílí.

Juraj Rizman shodil culík, potetovaný aktivista vedle Zuzany Čaputové vyzrál v muže v obleku, který je nyní oporou prezidentky namísto expřítele Petera Konečného, jenž s Čaputovou slavil nástup do funkce. S Čaputovou, která již v té době byla rozvedenou matkou dvou dcer Ley (19) a Emy (16). Rizman je pro změnu rozvedeným otcem, s exmanželkou Ľubicou má sedmiletého syna Juraje.

Čaputová přiznala: Jsem šťastná. A vděčná

Čaputovou a Rizmana pojí nejen pošramocená rodinná pouta, ale i podobné smýšlení, kdy jsou na jedné vlně, nejen co se týče enviromentální či LGBT problematiky. Na vlně, do které si občas rýpne český prezident Miloš Zeman, který je v mnohém protipólem Čaputové - byť i on našel ještě coby vědecký pracovník ve vztahu štěstí až na další pokus s Ivanou Bednarčíkovou, dnes Zemanovou, která mu dělala asistentku v Prognostickém ústavu.

„V mém osobním životě to tak platí, že nejvíc jsem se naučila, když jsem byla dole - obrazně řečeno,“ připustila nyní Čaputová v době ustupující pandemie koronaviru na TV Markíza a ke změně v soukromém životě, kdy při konstatování moderátorky Zlatice Puškárové, že se jí nyní daří, což je dobrá zpráva, prezidentka přiznala: „Je to tak, jsem šťastná a jsem za to vděčná.“ S Rizmanem mají přitom společné foto již z doby inaugurační recepce. Znají se dlouhé roky.

Juraj Rizman a Zuzana Čaputová během inaugurační recepce Juraj Rizman a Zuzana Čaputová během inaugurační recepce | Instagram J. Rizmana

Aktivista „ze skládky“ nahradil umělce

Čaputová a Rizman se znají ještě z doby boje proti skládce ve slovenském Pezinku cca před 13 lety. Za své poměrně vyhraněné enviromentální postoje však čelí s Rizmanem i kritice. Koluje např. o nich, že se seznámili v neziskovce Via Iuris, za kterou vidí kritici nadaci George Sorose.

Rizman je každopádně zcela jiného ražení než expřítel Čaputové Konečný - hudebník, textař, fotograf, zkrátka umělecká duše.

Expřítel Čaputové Peter Konečný a dcery prezidentky Lea a Ema Expřítel Čaputové Peter Konečný a dcery prezidentky Lea a Ema | Reuters

Nový „první frajer“ Rizman, nyní již bývalý poradce Čaputové pro oblast životního prostředí a občanské společnosti a také někdejší šéf slovenské pobočky Greenpeace, však prodělal nápadnou změnu. Nejen tím, že se nechal ostříhat „poprvé po 25 letech“, jak uvedl pro Pluska.sk, a stal se „Novým Rizom“. Sundal i náušnici, kterou v uchu často nosil.

Dál v něm ale koluje aktivistická krev. Je to patrné i na jeho názorech. A s Čaputovou sdílí i lásku k přírodě i snahu chránit životní prostředí.

Letadlem na dovolenou? Podle Rizmana zbytečnost

V Diskuzním klubu Rizman loni v listopadu ještě coby poradce Čaputové, než odešel do kanceláře místopředsedy parlamentu Juraje Šeligy (Za lidi, což je strana exprezidenta Andreje Kisky, pozn. red.), uváděl: „Kvůli soukromým účelům nelétám, za 43 let jsem letěl soukromě jednou. Teď se trochu zhoršila bilance pracovních cest (…) Létat na dovolené mi ale přijde jako zbytečný luxus dneska.“

Sama Čaputová přitom jezdí na zahraniční cesty - pokud to jde - také ideálně vlakem. Stalo se tak i v říjnu 2019 v případě ČR, a to hned dvakrát. Při první oficiální návštěvě Česka i cestě na následné setkání V4. „Je to ekologičtější cesta, Praha je relativně blízko, takže není smysluplné cestovat letadlem,“ říkala Čaputová na Hlavním nádraží v Praze. Stejně tak vyrazila i na návštěvu Rakouska - s Rizmanem po boku.

Zuzana Čaputová a Juraj Rizman při cestě vlakem do Vídně Zuzana Čaputová a Juraj Rizman při cestě vlakem do Vídně | Instagram J. Rizmana

Čaputová: Pandemie ukázala význam přírody

Rizman opakovaně vyzdvihuje, že prezidentka Čaputová aktivně otevírá různá environmentální témata. Na Den země Čaputová varovala, že „naše planeta nám dává naléhavě najevo, že jsme k ní ztratili pokoru a cit pro míru“. „Chováme se k ní jako ke spotřebnímu zboží,“ vzkázala Čaputová v roušce, varovala před tím, že poškození přírody pocítí lidé na vlastním zdraví, a mluvila o dluhu vůči planetě.

Na tyto problémy upozorňuje prezidentka nadále - i když Rizman již není jejím poradcem. „Pandemie nám ukázala význam přírody a její důležitost. Mnozí z nás jsme právě v ní našli útočiště před izolací. A protože pandemie a následná hospodářská krize nejsou jedinými krizemi, kterým čelíme v těchto měsících. Ani v době globální pandemie bychom neměli zapomínat na řešení klimatické krize,“ apelovala v posledních dnech hlasitě Čaputová, která volá k diskuzi o klimatických změnách.

Kacíř Zeman

Jaký rozdíl oproti Miloši Zemanovi a jeho dřívějším slovům nejen ze Sněmovny, kdy útočil proti zeleným aktivistům a dvojznačně mluvil o „přeříznutých“ aktivistkách. I Zeman má však v oblibě lesy - hlavně ty na Vysočině - a do témat týkajících se přírody tak čas od času zabředne se vztyčeným varovným prstem. Jenže nikoli z pozice aktivisty, ale spíše z pozice cynika. Či spíše kacíře, jak sám sebe nazval.

„Domnívám se, že z diskusí o klimatických změnách se stává nové náboženství. A dovolte mi proto, abych byl kacířem. Již miliony let se na naší planetě střídají teplá a chladná období. Uvádí se, že před několika miliony let dokonce byla průměrná teplota na zeměkouli o tři stupně vyšší, než je dnes. A nejsem si jist, zda rozhodujícím faktorem globálního oteplení je právě lidská činnost,“ uvedl český prezident ve vánočním poselství.

Prezident Zeman si navíc rád čas od času rýpne třeba do „klimatických proroků“. A aktivistku Gretu Thunbergovou opakovaně označil za hysterku, která by se měla vrátit do školních lavic - stejně jako studenti, protestující během pátků proti dalšímu poškozování planety.

Rizmanovo zastání Grety

Přítel Čaputové Rizman naopak klimatickou změnu vnímá jako naléhavé téma. „To samozřejmě není jen o nějaké Gretě, o nějakém 16letém dítěti, reálně máme za sebou 30, 40 let debat o klimatické změně, máme na sebou mnohé výzvy vědců. Ta naléhavost tu je, ten hlas vědců. I díky aktivitám lidí, jako je Greta. Greta je ale jen nějakou částí skládačky. I v 90. letech byli lidé, kteří zazářili a o 10 let později o nich nikdo nevěděl. Co především udělala Greta, je, že inspirovala mladou generaci a poměrně hodně lidí se zapojilo do klimatického hnutí. Toto je možná její přínos a dá se říct, že čím víc lidí se o to téma zajímá, tak já jsem rád,“ uvedl ve zmiňovaném Diskuzním klubu.

Sám sebe však Rizman označil za pesimistu, který se spíše připravuje na horší scénáře. Coby poradce mluvil však o tom, že Čaputová díky svému postavení dodává enviromentálním tématům větší pozornost, větší význam - nejen na slovenské půdě, ale třeba i na klimatickém summitu, který Zeman naopak označoval ze „velkou mediální bublinu“.

Shodnou se na hrozbě sucha

Do zelených aktivistů si Zeman rýpl i kvůli budování nových vodních nádrží, které je dle něj nutností v době boje se uchem. „Mluví se o dalších opatřeních, třeba výsadbě lesů a podobně, ale asi nejdůležitější je zadržování vody v krajině. My jsme v podstatě střecha Evropy a z té střechy bez užitku voda odtéká do sousedních zemí,“ upozorňoval nedávno Zeman v rozhovoru pro ČTK.

Také výrazně „zelenější“ Čaputová se nyní vydala řešit problémy sucha. Do terénu. Minulý týden vyrazila na východní Slovensko na výjezd, který byl právě s problematikou sucha značně provázaný a během kterého Čaputová upozorňovala, že nejbohatší přírodu najdeme tam, kde je dostatek vody. Zatímco Zeman řešil, zda Babišova vláda skutečně slíbené nádrže vybuduje, Čaputová přidala ke svému vzkazu osobní apel na jednotlivce. 

Čaputová: Důležitý postoj každého z nás

„Závěr mého pracovního týdne byl věnován dopadům sucha na lidi, jejichž životy jsou ovlivněny nedostatkem vody v řekách, polích a lesích,“ uvedla. „Problém se suchem se týká celé země. Celkový úbytek srážek, úbytek sněhové pokrývky, která potom vlastně způsobuje i to, že ta voda se tu neudrží v území a nebo tu úplně chybí,“ upozorňovala nyní Čaputová s tím, že i na Slovensku sice drobně zapršelo, ale přírodě to zdaleka nestačí.

„Zadržovat vodu v území, aby obrazně řečeno rychle nestekla, to je klíčové a velmi podpůrné opatření v souvislosti s tím, že máme problém se suchem. Určitě to souvisí i s postojem každého jednotlivce, každého z nás, protože se k vodě často stavíme jako ke zdroji, který by byl samozřejmý,“ varovala Čaputová, radující se přitom z toho, že s odezníváním koronavirové pandemie může opět častěji mezi lidi.

Prezidentce Zuzaně Čaputové jsou blízká témata ochrany přírody Prezidentce Zuzaně Čaputové jsou blízká témata ochrany přírody | Facebook Z. Čaputové

Podpora LGBT i neziskovek

To Miloš Zeman zatím udělal menší krok zpátky k normálu. Z lánské izolace se již přesunul na Hrad, kde má ve středu přijmout i nového slovenského premiéra Igora Matoviče. Zeman je přitom mj. i podporovatelem tradiční rodiny. „Ministr zemědělství mi řekl, že se ještě nestalo, aby dvě krávy zplodily jedno tele,“ uvedl před časem v časopise Mosty.

Naopak jeho dcera Kateřina Zemanová podporuje výrazně rodiny homosexuální. A stejně tak Čaputová s Rizmanem. I v tomto případě se jejich názory shodují, i zde jsou prezidentka a „první frajer“ na stejné vlně.

Rozdílné vnímání u Zemana na jedné straně a Čaputové s podporou Rizmana na straně druhé je i u občanské společnosti a neziskovek. Ty prezident v minulosti v Blesku označil dokonce za pijavice na státním rozpočtu a navrhoval zredukovat jejich příjmy. Rizman o nich otevřeně mluví jako o důležitém pilíři společnosti.

Juraj Rizman po boku Zuzany Čaputové na festivalu Pohoda v červenci 2019 Juraj Rizman po boku Zuzany Čaputové na festivalu Pohoda v červenci 2019 | Instagram J. Rizmana

Rizman přitom Čaputovou doprovázel již na hudebním festivalu Pohoda 2019, který se konal loni v červenci či později při výstupu v Malé Fatře. Předtím v květnu byl představen na facebooku jako poradce Čaputové a „známý slovenský enviromentalista“, který se „účastnil několika úspěšných ochranářských kampaní, např. proti plánované těžbě zlata a uranu“ či boje za přijetí zákona o enviromentálních zátěžích. V roce 2017 Rizman získal ocenění „Nejlepší mluvčí roku“ za komunikaci občanské kampaně na podporu zrušení Mečiarových amnestií.

Po boku Čaputové se objevil loni i na ambasádě v Berlíně, kam zavítala také Rizmanova sestra Janka, žijící v zahraničí. Velká změna s novým vztahem Čaputové se však v dopadech na oficiality na Slovensku nečeká.

„Paní prezidentka bude na oficiálních cestách vystupovat stejně jako dosud. Pan Rizman se nebude angažovat v činnostech souvisejících s výkonem funkce prezidentky. Jejich vztah je soukromou záležitostí. I proto pan Rizman sám požádal v lednu o odchod z pracovní pozice v Kanceláři prezidentky Slovenské republiky,“ komentoval aktuální dění mluvčí Čaputové Martin Strižinec.

Zuzana Čaputová se svým bývalým poradcem a nyní přítelem Jurajem Rizmanem a jeho sestrou Jankou Zuzana Čaputová se svým bývalým poradcem a nyní přítelem Jurajem Rizmanem a jeho sestrou Jankou | Instagram J. Rizmana

Video se připravuje ...
Další videa