Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kukačky ve Španělsku: Dívku (19) zaměnili jako novorozeně, teď chce 76 milionů odškodného

Autor: ČTK - 
8. září 2021
08:40

Nemocnice v severošpanělském Logroňu v roce 2002 zaměnila dvě novorozené holčičky. Že vyrůstá ve špatné rodině, zjistila jedna z dívek až v dospívání, když podstoupila test DNA. Po španělském ministerstvu zdravotnictví teď požaduje za újmu odškodné tři miliony eur (přes 76 milionů Kč). Na případ upozornil místní list La Rioja.

„Šlo o lidské selhání a nepodařilo se nám zjistit, kdo je vinen,“ uvedla v reakci na článek šéfka severošpanělského regionu La Rioja Sara Albaová. „Tehdejší systémy byly jiné a nebyly tak digitalizované jako dnes,“ dodala Albaová a ujistila, že k podobné chybě v současnosti už dojít nemůže.

Holčičky se narodily pět hodin po sobě v dnes již neexistující nemocnici a obě byly kvůli podváze umístěny do inkubátorů. Tam s největší pravděpodobností došlo k záměně.

Dnes 19letou dívku, která jako první zjistila, že nepatří ani jednomu ze svých rodičů, vychovávala její babička. V roce 2017 se její domnělá biologická matka soudila s otcem kvůli péči a spor vyústil v test DNA, který ukázal, že muž není dívčin otec. Další analýza ale ukázala, že geneticky spřízněna s ní není ani matka. Dívka proto ve stejném roce vyhledala pomoc právníků, popisuje La Rioja.

Případ záměny novorozenců zažila v roce 2007 i Česká republika. Tehdy policie začala vyšetřovat případ záměny dvou holčiček v třebíčské porodnici, na který se přišlo až téměř po roce. Tímto příběhem se inspiroval i oblíbený seriál Kukačky.

Video  Patří otec k porodu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi