Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Týden dovolené zdarma u moře. Sara na mateřské pomáhá těm, kdo zažili peklo při záplavách

Autor: ČTK - 
6. září 2021
07:30

Týden dovolené zdarma u Severního moře. Takových nabídek učinili do začátku září majitelé prázdninových apartmánů v německém pobřežním letovisku Horumersiel téměř 70. Určené jsou pro hosty ze spolkových zemí Severní Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falc, které v červenci postihly katastrofální záplavy. Podle agentury DPA přicházejí podobné nabídky i z dalších částí Východního Fríska a přilehlých ostrovů. Z organizací pomáha maminka na mateřké Sara Grafová.

Povodeň na západě Německa z poloviny července byla nejničivější přírodní katastrofou v zemi za několik desetiletí. O život připravila přes 180 lidí a způsobila nesmírné hmotné škody. Dalších 42 lidí nepřežilo řádění živlu v sousední Belgii.

Nabídky dovolené zdarma, která má obětem záplav pomoci na chvíli zapomenout na jejich starosti, se objevily v řadě německých regionů. Lidé ze silně zasaženého okresu Eschweiler tak mohli strávit několik dní na pobřeží u Cuxhavenu, nabídka 85 pobytů přišla ze spolkové země Durynsko, další pak z alpského regionu Allgäu.

Když člověk vězí uprostřed odklízecích prací a neví kudy kam, „pak potřebuje pauzu“, uvedla iniciátorka akce ve východofríském Horumersielu Sara Grafová. Šéfka pobočky místního supermarketu, toho času na mateřské dovolené, se stará také o apartmány své sousedky, kterou pro svůj nápad získala jako první. Další nabídky přišly díky vytištěným letákům a kontaktům na další místní pronajímatele.

Zájemce ze Severního Porýní-Vestfálska a Porýní-Falce obstarala její kamarádka, která se „jako dobrá víla“ sama vydala do zaplavených oblastí, uvedla Grafová.

Osobní kontakt při vyhledávání potenciálních zájemců o dovolenou je podle ní stěžejní, neboť cítí zodpovědnost vůči pronajímatelům, že se s jejich majetkem nic nestane. První hosté mají do Horumersielu dorazit během září, pobyty budou k dispozici i v příštím roce.

Video  Záběry z dronu: Apokalypsa v Německu. Záplavy způsobily extrémní bouřky i rozvodnění řeky Ahr.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi