Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po útoku přívržence ISIS bojují tři lidé o život. Na Nový Zéland dorazil jako uprchlík

Autor: ČTK - 
4. září 2021
16:15

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová dnes upřesnila, že při pátečním útoku v jednom z obchodů v Aucklandu bylo pobodáno sedm lidí a stav tří z nich je kritický. Policie útočníka, jehož jméno dnes úřady zveřejnily, záhy po činu zastřelila. Premiérka se zavázala, že se co nejrychleji zpřísní protiteroristické zákony. Maloobchodní řetězec Countdown, v jehož obchodě se útok odehrál, oznámil, že stahuje z regálů svých supermarketů nože a nůžky.

„Slibuji, že hned jak znovu zasedne parlament, práci dokončíme - to znamená práci na co nejrychlejším schválení zákona, ne později než do konce měsíce,“ uvedla Ardernová s odkazem na protiteroristickou normu, která mimo jiné kriminalizuje i přípravu a plánování činu.

Ardernová ale zároveň dodala, že nelze předpokládat, že by přísnější zákon v tomto případě útoku zamezil.

„Jednalo se o vysoce motivovaného jedince, který jako záminku k útoku využil návštěvu supermarketu. Jde o velmi výraznou souhru okolností,“ uvedla premiérka.

„Minulou noc jsme přijali rozhodnutí odstranit všechny nože a nůžky z našich regálů a zvažujeme, zda bychom je měli dále prodávat,“ řekla Kiri Hannifinová, generální manažerka pro bezpečnost společnosti Countdown.

„Chceme, aby se veškerý náš personál cítil bezpečně, když přijde do práce, zvláště po včerejších (pátečních) událostech,“ uvedla Hannifinová v prohlášení pro média. Podle místních médií stahují nože z běžného prodeje i další maloobchodní řetězce.

Policie útočníka, 32letého srílanského občana, zastřelila. Podle Ardernové byl inspirován takzvaným Islámským státem (IS) a byl pod neustálým policejním dohledem. Policie muže sledovala i v době, kdy šel do supermarketu na předměstí Aucklandu New Lynn. Původně se policisté domnívali, že si jde jen nakoupit, ale on sáhl po vystaveném noži a začal bodat lidi. Policie uvedla, že ho do minuty zastřelila.

Útočník pobodal pět lidí, další dva lidé byli zraněni při potyčce. Tři zranění jsou v kritické kondici v nemocnici, další tři jsou stabilizovaní nebo mimo ohrožení života, napsala AP. Sedmý zraněný se zotavuje doma. Nejmladší obětí je 29letá žena, nejstarší 77letý muž.

Premiérka Ardernová řekla, že byl útočník pod dohledem od roku 2016, kvůli podpoře násilné ideologie inspirované Islámským státem. Na Nový Zéland přicestoval v roce 2011 se studentským vízem a bez podezření, že by měl extremistické názory. Tamilský muslim se jako uprchlík ucházel o azyl, který mu byl udělen v roce 2013.

Ardernová uvedla, že kvůli soudnímu příkazu nemůže vysvětlit, proč útočníka úřady nedeportovaly poté, co se u něj projevily sympatie s extremismem, ani zveřejnit jeho jméno. I kdyby to však možné bylo, ani v takovém případě by jeho jméno neuvedla.

„Žádný terorista, ať už živý nebo mrtvý, si nezaslouží, aby se jeho jméno sdílelo,“ dodala premiérka.

Novozélandské úřady nicméně později potvrdily, že útočníkem byl 32letý Srílančan Ahamed Aathil Mohamed Samsudín. Jeho bratr dnes médiím sdělil, že útočníkova rodina posílá lásku a podporu všem zraněným. Samsudín podle něj trpěl psychickými problémy a chtěl zapůsobit na své přátele na facebooku.

„Položil nám telefon, když jsme mu řekli, aby na všechny ty věci, kterými je posedlý, zapomněl. Když mu došlo, že udělal chybu, volal nám zpátky. ... Aathil udělal další chybu a nám je samozřejmě velmi líto, že se ho nepodařilo zachránit,“ uvedl útočníkův bratr.

denisz ( 6. září 2021 02:48 )

Udivuje mně, že muslim přišel z bezpečné země a přesto dostal statut uprchlíka. Na Novém Zélandě jsou k nim moc hodní a to se jim tentokrát nevyplatilo. Měli bohužel i „hodný“ imigrační a protiteroristický zákon, které začali hned zpřísňovat. Kolik prostředků i součinnosti stálo jen sledování jednoho problémového flustrovaného muslima (vlastní vinou). Je třeba je v poskytování azylu posuzoval obezřetněji a přísněji, ne jen podle „hodných“ humanitárních norem. Snad tento případ zaregistrovali i v Bruselu a poučí se.
V berlínském parku Afghánec pobodal zahradnici a kolemjdoucího. Prý se mu nelíbilo, že žena pracuje. Vůči Afgáncům je třeba největší obezřetnost, nejvíce žijí myslí dle islámu ještě ve středověku, mají nízké vzdělání, z pustých hor a pouští. I ti co pomáhali spojencům to dělali jen pro peníze, ne z přesvědčení. Američané je rozmazlili, přepláceli, oni je jen podváděli, brali si jejich peníze a nic za to. Teď to budou chtít i po Evropanech.

sorgedoktor ( 4. září 2021 17:53 )

Nejak nerozumim obratu vysoce motivovany jedinec...Ti lidi mu nic neudelali...Pro obcana tohoto statu je to dost nepruhledne...

Zobrazit celou diskusi