Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Útočník v supermarketu pobodal 5 lidí, inspiroval se ISIS. V Aucklandu ho zastřelili

Aktualizováno -
3. září 2021
08:27
Autor: ČTK - 
3. září 2021
07:49

Policisté na Novém Zélandu dnes zastřelili muže, který v supermarketu v jednom z obchodních center v Aucklandu pobodal nejméně pět lidí. Informuje o tom agentura Reuters. Extremista původem ze Srí Lanky byl novozélandským bezpečnostním úřadům znám, nepřetržitě ho sledovaly.

Svědci vypověděli, že viděli, jak na podlaze obchodu leží několik lidí s bodnými ranami. Jiní uvedli, že když prchali z obchodu, slyšeli výstřely.

Záchranáři do nemocnice odvezli jednoho pacienta v kritickém stavu, tři ve vážném stavu, jeden člověk má po útoku lehčí poranění. Policie uvedla, že útočník zemřel na místě.

Útočník byl podle premiérky Jacindy Ardernové inspirovaný ideologií ISIS. Podle premiérky šlo o teroristický čin.

„Násilnický extremista podnikl teroristický útok proti nevinným Novozélanďanům,“ řekla Ardernová na tiskové konferenci. „Stojí za tím jednotlivec, nikoliv víra,“ uvedla také premiérka.

Podle premiérky byl zastřelen do minuty od začátku útoku. „Jedině on sám nese odpovědnost za takové jednání,“ dodala Ardernová.

Policie uvedla, že žádné další nebezpečí nehrozí, útočník byl sám. Policisté, kteří ho sledovali, si mysleli, že si jde do supermarketu nakoupit, ale v obchodě vytáhl velký nůž a začal bodat lidi kolem sebe.

„Dělali jsme naprosto všechno, abychom o něm měli přehled, a skutečnost, že jsme byli schopni zasáhnout tak rychle, přibližně za 60 vteřin, dokládá, jak důkladně jsme ho sledovali,“ řekl Andrew Coster z novozélandské policie. Premiérka k tomu řekla, že až do dneška muž nespáchal žádný trestný čin, který by vedl k jeho zatčení a uvěznění.

Doposud nejhorší útok zažil Nový Zéland předloni v březnu, kdy terorista přesvědčený o nadřazenosti bílé rasy zastřelil ve dvou mešitách ve městě Christchurch celkem 51 lidí. Letos v květnu jistý útočník pobodal čtyři lidi v supermarketu v Dunedinu.

diskutujici ( 3. září 2021 10:40 )

Nepřetržitě ho sledovali? No tak asi nic moc

Zobrazit celou diskusi