Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Teror ISIS v Kábulu: 13 zabitých vojáků USA a desítky mrtvých lidí při sebevražedných útocích

Aktualizováno -
27. srpna 2021
08:00
Autor: ČTK, simao, amik - 
26. srpna 2021
17:58

Při čtvrtečních explozích u kábulského letiště zemřelo 13 amerických vojáků a 15 jich bylo zraněno, uvedl americký generál Frank McKenzie. K zodpovědnosti za sebevražedné útoky se mezitím přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), píše agentura Reuters. IS se k útoku přihlásil prostřednictvím své propagandistické agentury Amak. Podle afghánských úřadů zemřelo při atentátech podle Reuters nejméně 72 Afghánců, BBC hovoří o 90 obětech. Zraněných je na 150. 

Rozvědky západních zemí varovaly, že na letišti existuje vážná hrozba teroristického útoku.

K útoku se přihlásil Islámský stát, přesněji jeho odnož IS-Chorásán. Jeho řady podle AP nejspíše posílili radikalizovaní vězni, kteří byli osvobozeni během vojenského tažení Tálibánu v Afghánistánu.

Útočník s pásem se odpálil v davu lidí

Islámský stát ve svém prohlášení oznámil, že sebevražedný útočník se u kábulského letiště přiblížil k velkému shromáždění tlumočníků a dalších spolupracovníků americké armády, odpálil mezi nimi svůj pás s výbušninami, a usmrtil tak asi 60 lidí. V prohlášení se mluví pouze o jednom atentátníkovi.

Islámský stát bojuje proti hnutí Tálibán, protože skutečnost, že přistoupilo na mírovou dohodu s USA, považuje za zradu, připomněla agentura AP. V dohodě, která byla uzavřena loni v katarském Dauhá, se Američané zavázali ke stažení vojsk a Tálibán k poskytnutí bezpečnostních záruk a k vyjednávání s vládou v Kábulu.

Po explozích střelba

Americký generál Frank McKenzie uvedl, že po bombovém útoku, který podle něj spáchali dva sebevražední atentátníci, následovala střelba. Evakuace z Afghánistánu podle něj pokračují, Spojené státy odhadují, že v zemi stále zůstává zhruba 1000 Američanů.

Šéf centrálního velení amerických ozbrojených sil zároveň upozornil, že v zemi přetrvávají rizika dalších útoků ze strany Islámského státu i další aktivní hrozby. „Očekáváme, že tyto útoky budou pokračovat, a děláme vše pro to, abychom je odvrátili,“ sdělil generál.

Konkrétně varoval před nebezpečím výbušnin nastražených v automobilech. Doplnil, že USA jsou přesvědčeny o tom, že mají v zemi dostatek vojáků, aby zajistily bezpečnost. Podle oficiálních údajů zajišťuje ochranu mezinárodního letiště v Kábulu asi 5200 amerických vojáků, uvedla agentura AP.

Nemocnice v Kábulu na twitteru napsala, že po útoku pečuje o šest desítek zraněných a má informace o nejméně šesti obětech.

Svědek z Kábulu: Unikli jsme zázrakem

„Před chvílí něco vybuchlo hodně blízko od brány do letiště, kde stojíme. Šlo o dost velký výbuch, jsme celí špinaví, máme roztrhané oblečení, unikli jsme doslova zázrakem. Nevíme, jestli někdo zemřel, naštěstí jsme utekli. Bylo to velmi blízko skupiny Afgánců s českými pasy,“ hlásil Blesk Zprávám prostřednictvím své české matky, která ho adoptovala, Afghánec Omar, který před letištěm čeká na evakuaci. Dostat pryč z Kábulu se snaží i se svou manželkou.

Jeden z výbuchů se odehrál u jedné z bran do prostoru letiště, označované jako „Brána Abbey“, další v blízkosti nedalekého hotelu Baron. Hotel podle novinářů využívali zejména Britové.

Tálibán útok odsoudil

Hnutí Tálibán, které nedávno v bleskové ofenzivě získalo kontrolu nad téměř celým afghánským územím, útok podle tiskových agentur odsoudilo. Podle něj nejméně 28 z afghánských obětí útoků jsou jeho příslušníci.

Několik států už dnes své občany v Afghánistánu vyzvalo, aby se letišti, z něhož dál startují evakuační lety s cizinci a jejich afghánskými spolupracovníky, vyhýbali. Podle agentury AP se ale zdá, že jen málokdo výzvy uposlechl, protože jednotlivé vlády se chystají evakuace ukončit za několik dní či dokonce v řádu hodin.

Obavy z dalších útoků

V okolí letiště se v posledních dnech kvůli evakuačním letům shromažďovaly tisíce lidí. Jeden ze západních diplomatů podle Reuters sdělil, že místo bylo i přes varování před možným útokem „neuvěřitelně přecpané“. Letiště zvnějšku hlídají členové hnutí Tálibán.

O informacích od rozvědek, že na letišti bezprostředně hrozí teroristický útok, řekl například dnes ráno rozhlasové stanici BBC Radio 4 náměstek britského ministerstva obrany James Heappey. Také belgický premiér Alexander De Croo uvedl, že Brusel dostal informace od USA a dalších zemí o „nebezpečí sebevražedného útoku na dav lidí“.

Biden: Není důkaz, že Tálibán pomohl ISIS

Americký prezident Joe Biden při tiskovce slíbil, že navzdory teroristickému útoku u kábulského letiště budou evakuace ze země pokračovat. "Zachráníme Američany a dostaneme odtud naše afghánské spojence," prohlásil před novináři. Potvrdil současně termín 31. srpna, ke kterému má skončit stahování amerických sil z Afghánistánu. I poté se Spojené státy budou snažit dostat ze země Afghánce, kteří pomáhali USA v uplynulých letech.

Evakuace civilistů po útocích podle agentury Reuters zrychlily. Letadla odlétala pravidelně, řekl západní bezpečnostní představitel, který si nepřál být jmenován.

Biden také oznámil, že nařídil vojenským velitelům podniknout maximum k ochraně sil v Kábulu. USA podle něj neodpustí viníkům a donutí je zaplatit za útok. Uvedl také, že není žádný důkaz o nějaké tajné dohodě mezi radikálním hnutím Tálibán, které Afghánistán ovládlo, a ISIS.

Biden čelí nejvážnější krizi od svého nástupu do Bílého domu a prezident se zdá jakoby paralyzován situací, kterou nepředvídal, zatímco konec afghánské mise se pro něj mění v katastrofický scénář, poznamenala agentura AFP.

Video  Zoufalství v Kábulu, dav si předává dítě.  - Twitter
Video se připravuje ...

yarda ( 27. srpna 2021 09:16 )

To se dalo čekat. I kdyby Vrchní Talibánec prohlašoval, že všude bude bezpečno a mají to pod kontrolou (a myslel to upřímně), určitě se najdou fanatici co se jim bude zdát že to je nedostatečné a oni vědí lépe, jak s nevěřícími psy zatočit. A půjdou to předvést.
Ostatně to doporučení, aby ženské raději nevycházely z baráků, protože by mohly přijít k úhoně, o lecčems svědčí.

arbitr ( 27. srpna 2021 06:20 )

Když člověk sleduje evakuace, je smutné si uvědomit, že Sovětští okupanti k nám - i s technikou - dokázali přiskákat v ještě větším počtu za jedinou noc před třiapadesáti roky! Obří letadla s výsadkem techniky i vojáků přistávala na cizím letišti v noci v několikaminutových intervalech.

Druhý smutný fakt je, že po dvaceti letech operace "Trvalá svoboda" utíkáme ve zmatku, ačkoli zejména letiště a důležité body v Kábulu jsme prohlašovali za bezpečnou zónu, kterou máme p l n ě p o d k o n t r o l o u.

Třetím problémem je, že totálně zklamaly tajné služby, které nejen že neodhalily korupci (která se zdaleka netýkala jen Afgánců!) ale skutečný stav námi vycvičených a financovaných bezpečnostních afgánských složek a afgánské armády.

Hanba je připustit, že USA (podle vlastních zpráv) ponechaly na místě identifikační přístroje s databázemi prověřovaných Afgánců s tím, že je talibanci neumí použít a nějak zapoměli, že používat je umí vyškolený afgánský personál, jehož část s talibanem spolupracovala a spolupracuje i nyní...

Po celou dobu zejména USA dodávaly zbraně Pakistánu, Saudské Arabii, Kataru, Turecku a dalším zemím, které přímo či nepřímo končily (a stále končí) u nejrůznějších teroristických uskupení. Tyto země samotné jsou schopny vyribit maximálně kafemlýnky.

Další problém je, že Afgánci zjistili, že imigraci do Evropy s placením velkých peněz převaděčům a dlouhým putováním přes řadu zemí je možno nahradit jedním letem zdarma (na naše náklady) během pár hodin. A tak se "tlumočníci a spolupracovníci a ohrožení Afgánci" množí rychleji, než covid.

Takže dnes jsme všichni strašně chytří a přitom by stačilo, kdybychom sami sobě nelhali a byli jsme zpola tak chytří dříve !

fotrpjotr ( 27. srpna 2021 05:32 )

Možná byli zabiti zbraněmi,které jim při utěku darovali.

frantacizek ( 26. srpna 2021 22:15 )

12 mrtvých už je tuze moc, nad tím USA podle mě nemávnou rukou, i když by to bylo asi nejrozumnější, než se tam do toho už více zapojovat a pískat to tam těm islamistům. oni se tam vybijou sami mezi sebou. Na druhou stranu, když zaútočí, tak by to zase Taliban mohlo pak nastartovat proti IS ještě více, až to tam USA zase opustí a ty útoky odnikud jinud než ze vzduchu USA zase skončí

wilddog ( 26. srpna 2021 21:10 )

No pokud tam už ted IS zase utočí, tak ta 20letá vojenská operace svůj cíl těžko splnila.
Teď bude proti IS a AL Kaide bojovat Tálibán ? Je mi líto civilistů i těch američanů. Přijeli jen zajistit evakuaci a domu už se nevratí. Ted se vsichni bijí do hrudi že s Talibanem jednat nebudou, že je neuznají, atd. Ale potom co američané uvolnili Talibanu cestu zpět, tak to bude jedině Taliban kdo tam bude muset udržet nějaky pořádek, a možná i bojovat s radikaly IS/Al kaidy a nikdo s nimi nebude jednat? To se zase něco povedlo..

Zobrazit celou diskusi