Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prezident by afghánské běžence vzal, kancléř tvrdě odmítá. Kvůli uprchlíkům se sousedé přou

Autor: ČTK - 
24. srpna 2021
22:16

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen se vyslovil pro přijetí uprchlíků z Afghánistánu. Vymezil se tak proti postoji vlády kancléře Sebastiana Kurze, která něco takového odmítá. Informovaly o tom dnes agentury APA a DPA.

"Podle mého osobního přesvědčení mají Evropská unie a její členové právní, morální i politickou povinnost dostát své zodpovědnosti," řekl rakouský prezident a bývalý předseda rakouských Zelených Van der Bellen s tím, že ochrana by se měla poskytnout především ženám a bývalým spolupracovníkům unijních států v Afghánistánu.

Kancléř Kurz, jehož konzervativní lidovci (ÖVP) vládnou na spolkové úrovni právě se Zelenými, možnost přijetí afghánských běženců vylučuje navzdory skutečnosti, že v jejich vlasti převzalo moc radikální islamistické hnutí Tálibán.

Poukázal přitom na to, že Rakousko přijalo dosud 40.000 lidí z Afghánistánu, což z alpské země činí jednu z hlavních uprchlických destinací. Kromě toho jsou podle Kurze Afghánci obzvlášť složitě integrovatelní.

Van der Bellen označil počet Afghánců pobývajících v devítimilionovém Rakousku za "irelevantní" a uvedl, že s nimi většinou nejsou žádné problémy.

Ministři za Zelené se dosud vyhýbají odmítavý postoj lidovců k přijetí Afghánců otevřeně kritizovat, připomíná DPA.

Video  Zeman o Tálibánu: S teroristy se nejedná  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi