Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Ušlapáni, zastřeleni. Peklo pokračuje, holčička (†2) mezi 20 mrtvými na letišti v Kábulu

Autor: ČTK - 
22. srpna 2021
17:19

Na kábulském letišti přišlo o život dalších sedm afghánských civilistů. Oznámilo to dnes britské ministerstvo obrany. Za jakých okolností zemřeli, není zatím zřejmé. Podle zdroje z NATO, na který se odvolává agentura Reuters, zahynulo během evakuačního úsilí od začátku týdne na letišti a kolem něj dohromady nejméně 20 lidí. Podle Daily Mailu zemřela i dvouletá holčička. Na letišti, kde se lidé snaží dostat k letadlům a opustit zemi, panuje chaos. V tlačenicích vyvolaných i střelbou bojovníků Tálibánu utrpěla řada osob zranění, poznamenala agentura AP.

Od minulého víkendu, kdy radikální hnutí Tálibán bez boje vstoupilo do Kábulu a prakticky převzalo v Afghánistánu moc, se desetitisíce lidí snaží dostat pryč. Obávají se návratu brutálního režimu, který v zemi panoval za předchozí vlády Tálibánu v letech 1996 až 2001. Většina se k úniku snaží využít evakuace, které přes kábulské letiště organizují západní státy, především USA.

Krize vně kábulského letiště je nešťastná. My se zaměřujeme na to, abychom co nejdříve evakuovali všechny cizince,“ řekl Reuters představitel aliance, který si nepřál být jmenován.

Během uplynulých sedmi dní podle něj zemřelo na letišti a kolem něj nejméně 20 lidí. Podle Reuters velikost davů u letiště každým dnem v uplynulém týdnu rostla, což komplikovalo evakuační operace. „Naše síly udržují přísný odstup od vnějších oblastí kábulského letiště, abychom předešli jakýmkoli střetům s Tálibánem,“ dodal zdroj agentury.

Video  Situace na letišti v Kábulu, odkud z Afghánistánu spěšně odlétají diplomaté zahraničních zemí i jejich spolupracovníci i s rodinami, kteří by mohli být v ohrožení  - Twitter
Video se připravuje ...

Podmínky na místě jsou nadále mimořádně náročné, ale děláme vše, co je v našich silách, abychom situaci zvládli co nejbezpečněji,“ uvádí se v prohlášení britského ministerstva obrany k situaci na kábulském letišti.

Agentura AP popsala, že americké vojenské stroje, které evakuaci především zajišťují, kvůli obavám z možné střelby přistávají v Kábulu po prudkém klesání. Město leží v horském údolí a také po startu letadla co nejrychleji nabírají výšku a mnohá vypouštějí světlice, které mají zmást případné střely naváděné teplem.

ivan604 ( 22. srpna 2021 21:33 )

Jen zbabělci utíkají! Za svou svobodu se musí bít oni sami, nikdo jiný to za ně nevybojuje! Je na nich změnit režim, pokud jim stávající nevyhovuje!

Zobrazit celou diskusi