Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku amerického letadla

Video se připravuje ...
Autor: simao, ČTK - 
17. srpna 2021
15:05

Stovky Afghánců, kteří prchají před Tálibánem, se dnes na ranvej letiště v Kábulu neprodraly, ale shromáždily se za ostnatým drátem na dohled od vojenských speciálů, které i dnes evakuují z Afghánistánu řadu zahraničních pracovníků i jejich spolupracovníků. Na twitteru se však objevilo nové video dokládající obrovskou míru zoufalství, se kterou se vrhali lidé na podvozky letadel ve snaze odletět ze země.

Obávají se o holé životy kvůli tomu, že se vlády nad jejich zemí zmocnil Tálibán. Stovky lidí zahltily v pondělí kábulské letiště a snažily se přímo na ranveji dostat do letadel, které odlétaly ze země. Někteří šťastlivci se prodrali na palubu amerického letounu C-17, který místo 150 lidí rázem vezl 640.

U těch, kterým se nepoštěstilo a nepodařilo se proniknout na palubu, přišel čas na zoufalé činy, a tak se někteří pokoušeli odletět alespoň na podvozcích.

Následovaly smrtelné nehody a děsivé pády z oblohy. A výjevy, při kterých tuhne v žilách krev.

V úterý se situace na letišti uklidnila a lidé, kteří by se rádi do kteréhokoliv z letadel dostali, zůstali „trčet“ za plotem s ostnatým drátem. Na twitteru se však objevují další a další záběry beznaděje a zoufalých pokusů o záchranu ve stylu Mission Impossible. Jen s jedním zásadním rozdílem – toto bohužel není hollywoodský akční film, ale drsná realita.

Podle listu The Washington Post se v bezprostřední blízkosti kol amerického dopravního letadla, které odletělo z Kábulu a kvůli problémům muselo přistát ve třetí zemi, našly lidské pozůstatky. Na dalších záběrech na sociálních sítích jsou patrné postavy, které se při vzletu chytily kol, a snažily se tak odletět z Afghánistánu.

Jeden muž byl skutečně rozdrcen v podvozku amerického transportního letadla – a děsivé video ukazuje jeho tělo visící ze strany letadla uprostřed letu, zatímco tři lidé, kteří se snažili držet letounu společně s ním, zamířili volným pádem vstříc smrti.

„Téměř úplné podmanění země Tálibánem nyní slibuje děsivou existenci pro vyděšené a panikou stižené obyvatelstvo. Nikdo by neměl být překvapen těmi šokujícími scénami desítek tisíc afghánských civilistů, kteří se hrnuli na letiště v Kábulu, a mnozí byli tak zoufalí, že se při startu připnuli k americkým letadlům, kdy několik nešťastných duší padalo z oblohy přímo před námi. Dobře vědí, co pro ně bude znamenat barbarský režim Tálibánu,“ varoval ve svém komentáři pro Daily Mail Richard Clark, bezpečnostní expert a bývalý voják, který v Afghánistánu působil.

Pentagon: Můžeme přepravovat 5000 lidí denně

Americké vojenské letouny by přitom mohly po příletu dodatečných jednotek přepravovat z Kábulu 5000 až 9000 lidí denně. V rozhovoru s televizí CNN to řekl mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby. Také informoval, že v Afghánistánu zůstává odhadem 5000 až 10 000 Američanů a že na třech vojenských základnách v USA by mohlo být ubytováno až 22 000 afghánských spolupracovníků a jejich rodinných příslušníků.

Americká armáda posiluje přítomnost na kábulském mezinárodním letišti poté, co v neděli do afghánské metropole vstoupili bojovníci hnutí Tálibán, které převzalo kontrolu prakticky nad celou zemí. Spojené státy avizovaly, že pro zabezpečení evakuačních operací chtějí mít na místě 6000 vojáků.

Mluvčí Pentagonu Kirby uvedl, že aktuálně americký kontingent čítá asi 3500 vojáků. Jakmile dorazí další posily a USA vše „rozjedou na plné obrátky“, armáda se domnívá, že bude schopna každý den z Kábulu evakuovat tisíce lidí. „A to je jen vojenská stránka. Chceme, aby komerční část letiště také zůstala otevřená,“ pokračoval Kirby.

Komerční provoz ale byl v Kábulu přerušen už v neděli a Kirby neuvedl, že by se situace mezitím vrátila do normálu. V posledních 24 hodinách prý Američané z afghánské metropole přepravili 700 až 800 lidí.

Na odlet z Afghánistánu přitom zřejmě čekají desetitisíce amerických občanů, afghánských spolupracovníků USA a jejich rodinných příslušníků. Televizi MSNBC Kirby řekl, že americká vláda se jich v následujících týdnech pokusí ze země evakuovat co nejvíce. „Budeme schopni najít místo, na amerických zařízeních tady ve Spojených státech, na třech základnách, až pro 22 000 lidí v dalších několika týdnech. Bude-li potřeba zajít dál, tak to rozhodně učiníme,“ dodal v rozhovoru na CNN.

V Afghánistánu bylo dnes podle jeho „nejlepšího odhadu“ 5000 až 10.000 amerických občanů. S vlastním odhadem počtu Afghánců, kteří mají nárok na evakuaci, Kirby nepřišel. Podle amerických médií byly do amerických operací v Afghánistánu v uplynulých dvaceti letech zapojeny desetitisíce, ne-li statisíce místních obyvatel.

Video  Co zbitého tlumočníka zachránilo před smrtí? Veterán z Afghánistánu o pomoci i alibismu vlády.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

janek490 ( 18. srpna 2021 00:02 )

Takhle Americani na/se?rou na Cesko az uz mebude co ukrast

yokky ( 17. srpna 2021 22:34 )

trapne,to je vych­....ca­nost🐷🐷­🐷🐷🐷🐷🐖🐖­🐖🐖🐖🐖🐖💩­💩💩💩💩💩💩

Arany ( 17. srpna 2021 21:30 )

Letadel se zoufale zvenku chytali nešťastníci u Stalingradu, když německá armáda prováděla evakuaci a na ně se nedostalo uvnitř místa. Zřejmě to lidstvu jako zkušenost nestačilo. Je to tady znovu.

Arany ( 17. srpna 2021 21:24 )

Super! Váš příspěvek mi otevírá oči.

Amarilka ( 17. srpna 2021 20:01 )

Vsade kam vkroci USA zostane len skaza. Nech sa teraz postaraju o tych ludi.

Zobrazit celou diskusi