Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

150 uprchlíků z Afghánistánu vrátila sousední země zpět. Tálibán slíbil, že nepřijdou k úhoně

Autor: ČTK - 
20. srpna 2021
21:14

Uzbekistán vrátil do Afghánistánu skupinu 150 lidí, kteří utekli kvůli obavám z radikálního hnutí Tálibán, jenž se zmocnilo vlády v zemi. Agentuře TASS to řekl mluvčí uzbeckého ministerstva zahraničí Jusup Kabulžanov, podle něhož se tak stalo poté, co Tálibán zaručil bezpečnost těchto běženců.

„V důsledku dohod dosažených s vedením Tálibánu o zabránění jakéhokoli násilí, pronásledování a stíhání vedeného proti této kategorii osob bylo 150 afghánských občanů z vlastní vůle vráceno do vlasti,“ citovala agentura vyjádření tiskového tajemníka uzbecké diplomacie.

Kabulžanov zároveň tvrdil, že tito lidé se už vrátili domů. Informovali podle něj, že všichni byli propuštěni a jsou v kruhu svých rodin.

Poté, co Tálibán uplynulý víkend prakticky bez boje převzal moc, začaly z Afghánistánu utíkat tisíce lidí ze strachu, že radikální hnutí v zemi obnoví brutální režim, který v zemi panoval za jeho vlády v letech 1996 až 2001.

Západní státy z Afghánistánu evakuují přes letiště v Kábulu svůj diplomatický personál, ale také Afghánce, kteří pro ně pracovali.

Video  Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla  - Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi