Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Speciál s afghánskými spolupracovníky dosedl v Praze: Do Česka přivezl i maličké děti

Aktualizováno -
17. srpna 2021
22:35
Autor: ČTK, trm - 
17. srpna 2021
16:58

Český evakuační speciál přistál krátce po 22:30 na kbelském letišti. Do Česka z Afghánistánu přivezl 87 lidí včetně velvyslance Jiřího Balouna, českých vojáků a afghánských spolupracovníků. Mezi pasažéry jsou i ženy a malé děti. Letadlo mělo na cestě mezipřistání v ázerbájdžánském Baku kvůli tankování paliva. O dalších letech se rozhodne ve středu ráno. Informace zveřejnili ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), premiér Andrej Babiš (ANO) a mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

„Naši vojáci zasluhují úctu a poděkování. Šli za hranici svých možností, aby na palubu speciálu dostali co nejvíce lidí,“ uvedl Metnar. Českým diplomatům a vojákům poděkoval i Kulhánek, který zároveň potvrdil, že je na palubě i velvyslanec. Z Afghánistánu tak již byli evakuováni všichni čeští zaměstnanci zastoupení České republiky. Letadlo veze podle Kulhánka i malé děti. Čechů veze letadlo podle premiéra 16.

Davidová ČTK řekla, že na palubě je 87 pasažérů, informaci potvrdilo i ministerstvo obrany. Babiš Rádiu Z řekl, že česká armáda přepravuje i dva Poláky, protože v letadle bylo místo. Premiér avizoval, že o dalším případném letu do Kábulu se rozhodne dnes večer.  Podle Davidové další krizový štáb ministerstva zahraničí, který otázku bude řešit, zasedne ve středu ráno, dnes už další letoun do Kábulu neodletí. Další možností je, že Česku s evakuací pomohou spojenci.

Babiš Rádiu Z také řekl, že o integraci evakuovaných Afghánců chce mluvit, až se rozhodnou, zda chtějí zůstat v ČR. Armáda uvedla, že afghánským tlumočníkům nepomáhá jenom s evakuací. „V Česku pro ně zajišťujeme ubytování, stravování, zdravotní péči a psychologickou podporu,“ napsala na twitteru.

Ministra vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům v Brně řekl, že evakuované Afghánce čeká deset dnů karantény. „Během té doby budeme řešit jejich povolení k pobytu,“ uvedl. Následovat budou individuální rozhovory s evakuovanými o jejich budoucnosti. Sami si musí říct, co chtějí, řekl. Podle Babiše je možné, že zvolí cestu za rodinami, které mají ve Francii či jinde v Evropě. Afghánci podle premiéra získají víza a během karantény budou také očkováni. Všichni budou po první dny ubytováni na jednom místě, kde, nechtěl stejně jako Hamáček upřesnit.

V Česku už v pondělí přistál první stroj, který přivezl 46 lidí. Dohromady tak podle Hamáčka Česko poskytne pomoc zhruba stovce afghánských pomocníků české ambasády a armády včetně jejich rodinných příslušníků.

Podle informací ČTK je situace na kábulském letišti extrémně složitá a nepřehledná, a to i kvůli přítomnosti Tálibánu. Na záchranu každého z evakuovaných musí čeští diplomaté a vojáci vynaložit veliké úsilí. Zdůraznili to také Babiš i Hamáček, poděkovali za práci lidem, kteří zařizovali nastoupení evakuovaných v Kábulu do letadla. Podle Babiše tálibové bránili přístupu na letiště.

Davidová dnes ČTK už dříve řekla, že všichni, kteří mají být evakuováni, jsou zdravotně v pořádku a nejsou zraněni.

Česká republika, stejně jako další členské země protitálibánské koalice, se z Kábulu snaží evakuovat své zaměstnance i místní spolupracovníky. Svou snahu zrychlily poté, co se Tálibán zmocnil i Kábulu.

Video  Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla  - Twitter
Video se připravuje ...

Michal Snobl ( 18. srpna 2021 07:17 )

Byla by slušnost kdyby je agent Hamibond z ČSSD přivítal s ostatní sebrankou třeba vepřovýma hodama. Doufám že už dneska šustí na šichtu, tady není Afgánistán, tady makat.

jiznicechy ( 17. srpna 2021 23:22 )

Už nám to sem vozí, už nemusí ani tajně na Ruzyňské letiště. Vyprávěl mi chlápek, který tam pracuje jako instalatér v údržbě, že se něco stalo na vzdálenější ranveji a poslali ho tam. Tak tam jel a koukal - na vzdálené ranveji je vykládali z letadla, jeden černý vedle druhého. Teď už to nebudou ani kamuflovat a budou nám to sem lifrovat pod tlakem. To se Merklová musí tetelit blahem.

jiznicechy ( 17. srpna 2021 23:18 )

jiznicechy ( 17. srpna 2021 23:18 )

My je budeme živit. My, kteří pracujeme a odvádíme daně je budeme živit, kdo jste si myslel, že to bude?

jiznicechy ( 17. srpna 2021 23:17 )

Přesně tak. Četl jsem od naší zdravotní setry, která tam pracovala pro Lékaře bez hranic a to byla v Kábulu. Deset dětí žádná míra. Psala, že přežila středověk.
Dokonce ctěná Petra Procházková, která si sem osobně jednoho Afgánce přivezla za manžela a protože tady byl nezaměstnatelný, tak to je jeden z těch tlumočníků. Mimochodem, četl jsem, že byli placeni královsky. Takže co asi očekávají tady? No ale psala, že afgánské ženy hrozně rády sledovaly americké seriály a že se jim ten život v amerických seriálech moc líbil, že by jako také tak...no ale že bylo hodně divení, když slyšely, že tady ženy pracují a že rozvedená žena se jako živí sama i s dětmi. To že ale nechtějí!!! Takže asi tak.

Zobrazit celou diskusi