Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

USA budovaly afghánskou armádu 20 let, Talibán zvítězil za 9 dní. Kde se stala chyba?

Autor: ČTK, tsv - 
16. srpna 2021
19:50

Tálibánské vojenské složky s každým dnem rostou na síle, podle původních odhadů ale proti afghánské armádě neměli mít šanci. Na budování obrany přispěly Spojené státy 83 miliardami dolarů, stavěli ji podle vzoru vlastní armády a darovali jí nespočet vojenského vybavení, i tak se ale Tálibánu daří osidlovat jedno velkoměsto za druhým. Kde se stala chyba?

Zástupci Pentagonu ještě před současnou krizí prohlašovali, že afghánská armáda má 300 000 dobře vyzbrojených vojáků. Podle amerického Střediska pro boj proti terorismu ve West Pointu odhady uvádějí, že jádro Tálibánu tvoří 60 000 bojovníků. Při započítání dalších ozbrojených skupin a jejich stoupenců může tento počet překročit 200 000. Podle analytiků střediska z 300 000 afghánských příslušníků ozbrojených sil ale bylo v červenci 2020 umístěno pouze 185 000 pod vedení afghánského ministerstva obrany (armáda, letectvo, speciální jednotky). Zbytek tvořili policisté a další členové bezpečnostních služeb. Podle analýzy ale byla bojeschopných jen asi polovina mužů.

Spojené státy se snažily vybudovat afghánskou armádu po vzoru armády USA, Washington na modernizaci afghánské armády vynaložil 83 miliard dolarů (1,8 bilionu korun). Spojené státy dodaly afghánské armádě celou řadu položek jako letadla, vrtulníky, drony, obrněná vozidla, brýle pro noční vidění. Nedávno Spojené státy předaly Afghánistánu několik nejmodernějších vrtulníků Black Hawk. Šéf nezávislého úřadu amerického zvláštního generálního inspektora pro obnovu Afghánistánu (SIGAR) John Sopko nedávno uvedl, že USA nebraly v potaz fakt, že část vojáků afghánské armády byla negramotných a v zemi také chyběla infrastruktura pro údržbu nejmodernější armádní výzbroje.

„Vyspělé zbraňové systémy, vozidla a logistika používaná západními armádami přesahovala možnosti převážně negramotných a špatně vzdělaných afghánských vojáků,“ uvedla zpráva SIGAR. Problémem byly podle zprávy i četné dezerce. USA tak musely každý rok nabírat 25 procent nových vojáků.

Jack Watling z britského Královského ústavu pro obranné a bezpečnostní studie (RUSI) uvedl, že afghánská armáda si nikdy nebyla jistá, kolik vojáků vlastně má. A navíc podle něj byly neustále problémy s udržením vybavení a morálky. Vojáci byli často posíláni do oblastí, kde nemají žádné kmenové ani rodinné vazby. To je jedním z důvodů, proč mohou být někteří z nich ochotni tak rychle a bez boje opustit svá stanoviště.

Asi nejprestižnější část afghánské armády, letectvo, se muselo neustále potýkat se snahou udržet v provozuschopném stavu svých 211 letadel a zajistit pro ně posádky. Tento problém byl akutnější s ohledem na to, že se Tálibán cíleně zaměřoval na piloty. Afghánské letectvo se sice od roku 2001 výrazně zlepšilo, dlouho se ale nezbavilo potřeby pomoci od amerických letců.

Další oslabení afghánských bezpečnostních sil znamenala vysoká kriminalita hlavně v metropoli Kábulu, která odčerpávala síly afghánské policii v boji s Tálibánem.

Podle agentury AFP platy afghánským vojákům vyplácel Pentagon. Po oznámení o stažení amerických jednotek začaly být finanční prostředky vypláceny vládě v Kábulu. Z četných svědectví afghánských vojáků na sociálních sítích vyplynulo, že nedostali zaplaceno už několik měsíců a že nedostávali ani munici a stravu.

Video  Armádní historik Eduard Stehlík: Rakve zakryté českou vlajkou, na to se nedá zvyknout  - Jakub Veinlich, Blesk TV
Video se připravuje ...

žanyn ( 17. srpna 2021 11:00 )

Jojo. Je to tak. Kde asi udělali soudruzi američané chybu? Asi jim Vietnam nestačil k normálnímu rozumu....

viho ( 16. srpna 2021 22:35 )

Vysvětlení je možná jednoduché. Chyba se nestala. NATO budovalo v Afghánistánu 20 let armádu Talibanu a prostě jenom nepochopilo místní kulturní specifika. Ti Talibanci se 20 let tvářili, že jsou na straně NATO, a nechali se živit a vybavit. Občas nafilmovali nějakou přestřelku, aby se neřeklo. No a když NATO odešlo, tak se vojáci jakože vzdali Talibanu. Afghánští generálové a čelní politikové sbalili pytle ulitých peněz a zmizeli neznámo kam.

zdenios ( 16. srpna 2021 21:12 )

Co zbyde Talibanu, až budou stát před prázdnou prodejnou potravin?

zdenios ( 16. srpna 2021 21:07 )

Díváte se na to jako na zápas? Naopak je vidno, že NATO tam mělo velkou sílu. Veřejnost nadávala na to, že tam NATO je a nyní zase nadává na to, že prohrála? Co prohrála? Vidím to tak, že dosud tam nebyla místní vláda natolik uvědomělá po vzoru západu, jak by si to kdekdo na západu představoval. Jediný, kdo tam chce vládnout je asi jen ten Taliban. Takže až k tomu dojde, pak bude možná skutečný zápas bez zkorumpovaného spojence, který se vzdává bez boje. Zápas mezi Talibanem a toho, koho Taliban nejsilněji k zápasu vyzve.

Zobrazit celou diskusi