Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Opilý mladík osahával letušce prsa, svázali ho. USA hlásí rekordní počet potížistů

Letuška v roušce (ilustrační foto)
Letuška v roušce (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
9. srpna 2021
17:20

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) vyšetřoval v prvních šesti měsících letošního roku rekordní počet incidentů, při nichž se neukáznění cestující dostali do potyčky s personálem v letadle. FAA se zabývala více než 600 případy, což je dvakrát více než v předchozích dvou letech dohromady.

Je to nejhorší, co kdy bylo. Všichni jsou po pandemii úplně vystresovaní,“ řekla Taylor Garlandová z asociace letušek a stevardů. Podle dat organizace se v první půlce letošního roku muselo na 85 procent všech pracovníků na palubě letadel vypořádat s neukázněným cestujícím, přičemž každý pátý čelil fyzickému útoku nebo šarvátce.

Aerolinky dohromady ohlásily 3715 různých incidentů na palubách svých letadel od letošního 1. ledna. V mnoha případech se jednalo o spory ohledně nošení roušek, nicméně podle Garlandové nejsou obličejové masky jediným zdrojem konfliktů. Příčinou agresivního jednání bývá často alkohol, spory o dodržování bezpečnostních předpisů nebo zpoždění či zrušení letů. Cestující rovněž v letadlech kouří elektronické i klasické cigarety a dostávají se do pěstních soubojů mezi sebou i s personálem letadla.

Opilého mladíka bylo nutné přivázat k sedadlu

Řada lidí se vrací k letecké dopravě po mnohaměsíční pauze v cestování, kterou si vynutila pandemie covidu-19. Mnoho z nich přitom podle expertů pociťuje úzkost z toho, že musí být v těsné blízkosti mnoha neznámých lidí. S tou se pak snaží vypořádat například nadměrnou konzumací alkoholu.

Při posledním z větších incidentů z konce července se pasažér (22) na cestě do Miami opil a podle svědků osahával letušce prsa. Následně křičel na stevarda, že jeho rodiče mají jmění ve výši dvou milionů dolarů (43 milionů korun), a pokusil se jej udeřit pěstí. Pracovník opilého mladíka přepral a následně jej přivázal lepicí páskou k sedadlu až do příletu. Celá posádka letadla byla však postavena mimo službu, protože se při incidentu podle aerolinek nezachovala podle předpisů.

Úřad může navrhovat pokuty

FAA tvrdí, že policie podobné výtržníky jen zřídkakdy stíhá, ačkoliv takové případy řeší pravidelně. Často je však po výslechu propustí bez dalších postihů. „To když se stane, tak přijdeme o klíčovou možnost dovést neukázněné cestují k zodpovědnosti za jejich nepřijatelné a nebezpečné chování,“ řekl činitel FAA Stephen Dickson.

Úřad podle něj nemůže podávat žaloby, nicméně může navrhovat pokuty. Od letošního roku například vyměřil tresty v celkové výši 682 000 dolarů (14,7 milionu korun). Cestující mohou buď pokutu zaplatit, nebo rozhodnutí FAA napadnout.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi