Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ohnivá katastrofa na řeckém ostrově. Starosta hlesl: Je příliš pozdě. Oblast byla zničena

Aktualizováno -
8. srpna 2021
19:30
Autor: ČTK - 
8. srpna 2021
10:05

Z oblastí Řecka zasažených ničivými lesními požáry zaznívá volání o pomoc, podle místních úřadů je situace katastrofální na severu ostrova Euboia. Naopak dál se zlepšuje na severu Atén, kde hasiči, dobrovolníci i vojáci hasí menší ohniska požárů.  V souvislosti s touto vlnou požárů už v Řecku zemřeli nejméně dva lidé. Na řeckém ostrově Zakynthos dnes havarovalo letadlo nasazené k hašení požáru, pilot je ale v pořádku. S lesními požáry zápasí i Turecko, kde si vyžádaly nejméně osm lidských životů, uvedla agentura AFP.

„Jsme sami, náš konec se blíží,“ řekl v televizi Skai Giannis Kotzias, který je starostou přístavního města Istaia na ostrově Euboia. Pro Open TV pak dodal: „Už je příliš pozdě, oblast byla zničena.“

Náměstek ministra civilní ochrany Nikos Hardalias uvedl, že oheň na ostrově postupuje na dvou frontách. Upozornil, že podmínky pro hašení pomocí letadel a helikoptér jsou obtížné a piloti čelí velkému nebezpečí kvůli omezené viditelnosti a vzdušným turbulencím.

Kontrole se vymkla také situace na Peloponéském poloostrově. Nejnebezpečnější požár zuří jižně od města Megalopolis ve střední části poloostrova. Další požár u Olympie postupuje stále hlouběji do lesnaté, kopcovité krajiny oblasti Arkádie ve střední části Peloponésu.

Video  Katastrofa na řeckém ostrově: Plameny vyhnaly místní z Euboie  - Reuters
Video se připravuje ...

Trajekty odvážejí lidi z ostrova do bezpečí

Starostové obcí v regionu žádají více letadel k hašení požárů. Kritizují přitom, že letouny byly v uplynulých dnech nasazeny hlavně v oblasti Atén, a situace na jiných místech se tak dostala mimo kontrolu. DPA připomíná, že řecký premiér Kyriakos Mitsotakis v uplynulých dnech opakoval, že při záchranných operacích mají před majetkem a lesy přednost lidské životy.

V širší oblasti Atén žijí čtyři miliony lidí, kdežto na Euboie asi 220 000. Nyní na druhém největším řeckém ostrově sice hoří hlavně lesy, ale i tak dnes k jeho pobřeží připluly další trajekty, aby odvezly lidi, kterým plameny odřízly cestu do bezpečí po souši.

„Cítím zlost. Ztratila jsem domov,“ řekla jedna z žen, když nastoupila na trajekt ve vsi Psaropuli na severu ostrova. „Je to katastrofa, naše vesnice je zničená, z našich domovů, našeho majetku nezbylo nic, vůbec nic,“ uvedla také. Podle úřadů s ohněm na ostrově bojuje přes 570 hasičů, evakuováno bylo zatím více než 2000 lidí.

Požáry se v Řecku rozhořely během týden trvající vlny veder, která je nejhorší za posledních 30 let. Příčinu jejich vzniku vyšetřují i místní úřady. V pátek byli zatčeni tři lidé na různých místech země kvůli podezření, že ohně zapálili, ve dvou případech úmyslně. V sobotu odpoledne byl na předměstí Atén zatčen muž (47), který zapálil dva ohně v místním lesíku a podpálil čtyři kontejnery na odpad, informovala agentura AP.

Řeckým hasičům pomáhají kolegové z jiných evropských zemí či z Egypta. Na cestě do této jihoevropské země je několik desítek hasičů z České republiky, do práce se podle plánů pustí v pondělí. Pomoc nabídlo také Slovensko.

Velké požáry jsou i v Turecku

Nebývalé požáry teď zažívá i Turecko, kde jich podle oficiálních údajů k dnešku není pod kontrolou šest. Napjatá je situace v provincii Mugla na západě země, kde plameny rozdmýchává vítr. V provincii Aydin se kvůli poryvům větru znovu rozhořel požár, o kterém se hasiči domnívali, že už je pod kontrolou.

Podle odborníků oheň zničil území o celkové ploše asi 1000 kilometrů čtverečných, což zhruba odpovídá dvojnásobku rozlohy Prahy. Agentura DPA uvedla, že ze strany turecké opozice zaznívá kritika postupu vlády v nynější krizi. V Turecku podle nich nebylo k dispozici jediné hasicí letadlo - to se změnilo až díky pomoci ze zahraničí. V uplynulých dnech policie zatkla tři lidi, kteří jsou podezřelí, že z auta vyhodili nedopalek cigarety. V přímořském městě Marmaris v provincii Mugla požár nedopatřením způsobily děti.

zamlzena ( 8. srpna 2021 11:59 )

Pravděpodobně se nereagovalo včas, a situaci byla podceněna. I jinde vzžikají požáry, například v Californii snad každý rok.

Zobrazit celou diskusi