Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Exotické peklo: Diktátor zatýká protikandidáty i novináře. Proč je Nikaragua plná teroru?

Autor: tsv - 
29. července 2021
18:59

Režim nikaragujského diktátora Daniela Ortegy a viceprezidentky Rosarii Murillové podniká hon na prezidentské kandidáty a kohokoli, kdo se postaví proti myšlence Ortegovy vlády. O víkendu zatkla policie již několikátého politika, který se s ním plánoval utkat v listopadovém boji o prezidentské křeslo. „Spravedlnosti“ neuniknou ani opoziční politici, novináři, aktivisté a bývalí vůdci hnutí Sandinista. Informoval o tom španělský deník El País.

Ortega spolu se svou manželkou Rosario drží pevnou ruku nad Nikaraguou už od 80. let. Tehdy byl bojovníkem za svobodu a za práva občanů, jeho hlavním cílem bylo svrhnout tehdejší pravicovou diktaturu. Po Ortegově nevyhnutelném zatčení mu pomohl bývalý partyzánský velitel Hugo Torres, který ho nakonec úspěšně dostal z vězení.

Ortega ale postupně naprosto otočil svůj přístup k základním hodnotám státu. Torres si tak nedávno vysloužil vlastní uvěznění. „Je mi 73 let a nikdy bych si nepomyslel, že budu v této etapě života bojovat proti nové diktatuře,“ pronesl v červnu těsně po svém zatčení. „Riskoval jsem svůj život, abych Ortegu dostal z vězení, ale tohle je to kyvadlo života. Ti, kteří se jednou drželi principů, je dnes porušují.“

Mezi 4. a 26. červnem dal Ortega zatknout 21 lidí, z nich pět prezidentských kandidátů, osm opozičních politiků a dva podnikatele. Domácí vězení nařídil i nejnadějnější kandidátce Cristianě Chamorrové, která si vydobyla velkou přízeň nikaragujské veřejnosti, její popularita v předvoleních průzkumech zdaleka převyšovala tu ostatních politiků. Mnoho z jejích potenciálních voličů se na stranu Chamorrové přidalo i kvůli její matce exprezidentce Violetě, která stála ve vedení země mezi lety 1990 a 1996. Do vazby poslal Ortega také Violetina synovce, novináře Carlose Fernanda Chamorra.

Podle oficiálních sdělení trestá Ortega aktivisty, opozici a kandidáty za „podrývání nezávislosti a svrchovanosti země“, „podněcování zahraničního vměšování“ nebo za žádání vojenského zásahu. Kandidaturu musí zájemci oznámit v době mezi 28. červencem a 2. srpnem, k volbám se ale není možné přihlásit v případě, že je dotyčný trestně stíhán. Diktátor si tak zatýkáním vlastních rivalů hravě zajistí nulovou konkurenci.

Lesther Alemán, který se v roce 2018 zúčastnil studentských demonstrací proti prezidentovi, nevidí téměř žádnou naději na jeho porážku. „Ortega se snaží tím zatýkáním zničit listopadový volební proces. Chce udělat všechno možné, aby udusil opozici a donutil je se stáhnout. Potom řekne, že oni byli ti, kdo se nechtěli účastnit, a bude mít volnou cestu ke čtvrtému období. Bojí se, že mu moc protéká mezi prsty, tak se vrátil k soudnímu stíhání a teroru, aby dosáhl co nejnižší možné konkurence při volbách,“ řekl deníku El País Alemán.

Situaci v Nikaragui a Ortegovy činy přirovnal novinář Carlos Fernando Chamorro k Orwellově knize Farma zvířat, kde zvířata, která se prve postavila proti tyranii, se nakonec sama stala strůjci teroru. Ortegovi se za pouhý měsíc podařilo umlčet hlas kritiky státu. „Chtěl odstranit jakoukoli formu vedení,“ říká Chamorro. V nové vlně utlačování diktátor nezaváhal a utišil poslední představitele hnutí Sandinista, které tehdy představovalo vizi spásy.

Zobrazit celou diskusi