Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump žaluje Twitter i Facebook kvůli cenzuře. A podle nové knihy měl velebit Hitlera

Autor: ČTK - 
7. července 2021
23:25

Bývalý americký prezident Donald Trump, který si v minulosti stěžoval na cenzuru, již proti němu podle něj uplatňují velké sociální sítě, oznámil, že zažaluje šéfy společností Facebook, Twitter a Google Marka Zuckerberga, Jacka Dorseyho a Sundara Pichaie. S odvoláním na své zdroje to napsal zpravodajský web Axios. Podle Trumpa se tito technologičtí giganti snaží umlčet konzervativní názory. Příští týden navíc vyjde kniha, která exprezidentovi určitě přidá pár vrásek na čele. Jistý obdiv totiž prý věnoval i vůdci nacistů Adolfu Hitlerovi.

Je to další etapa Trumpovy bitvy se společnostmi, v níž jde podle exprezidenta o právo na svobodu projevu a o cenzuru.

O žalobě Trump informoval ve svém golfovém klubu v Bedminsteru. Řekl, že chce, aby se skoncovalo se „zákazy a vydáváním černých listin“. „Navíc žádáme soud, aby tato gigantická sociální média odsoudil za způsobenou újmu,“ řekl exprezident.

Bude hlavním žalujícím a tvrdí, že byl neprávem cenzurován. Žalobu podává u federálního soudu na Floridě.

Podle médií tento krok podporuje organizace America First Policy Institute, k níž se hlásí někteří z bývalých vysokých členů americké administrativy.

Blokovaný Twitter a dvouletý zákaz na Facebooku

Twitter Trumpův účet zablokoval natrvalo v lednu, když exprezident podněcoval své stoupence, kteří pak násilně vnikli do budovy Kongresu. V květnu pak společnost zablokovala také chat, který sdílel příspěvky z Trumpových webových stránek.

Na Facebooku má Trump dvouletý zákaz. Facebook zakročil proti Trumpovým účtům 7. ledna rovněž kvůli prezidentovým vyjádřením souvisejícím s vpádem jeho příznivců do Kongresu.

Agentura AP připomenula, že navzdory zákazu na Twitteru a Facebooku Trump dále šíří lži o loňských volbách a trvá na tom, že vítězem je on. Popírá tak potvrzení regulérnosti voleb ze strany volebních pracovníků, ministra spravedlnosti v jeho administrativě i mnoha soudců, z nichž některé sám jmenoval.

Nová kniha o Trumpovi: Velebí v ní Hitlera

Příští týden navíc vyjde o exprezidentovi další kniha.Napsal ji novinář listu The Wall Street Journal Michael Bender, který kromě jiného tvrdí, že Trump v roce 2018 prohlásil, že Adolf Hitler udělal mnoho dobrého. Kniha s názvem Frankly, We Did Win This Election (Upřímně, tyto volby jsme vyhráli my) vyjde 13. července.

Svůj názor na Hitlera Trump podle ní vyjádřil v roce 2018, kdy se v Evropě zúčastnil oslav 100. výročí ukončení 1. světové války. Tehdejší šéf jeho kabinetu John Kelly mu poskytl rychlokurz historie. Tento bývalý generál amerického námořnictva prezidentovi připomenul, kdo ve válce stál proti komu a s jakými spojenci a snažil se v širším měřítku poukázat na souvislost 1. světové války s tou druhou. Hovořil i o krutostech spáchaných Hitlerem, píše Bender.

Kellyho prý ohromilo, když mu na to Trump řekl, že Hitler udělal mnoho dobrého. Odpověděl mu, že se mýlí, ale Trump trval na svém a zdůraznil hospodářský vzestup Německa za vlády nacistů.

Kelly pokračoval ve „výuce“ a prohlásil, že pro Němce by bylo lepší, „kdyby byli chudí než vystavení nacistické genocidě“. Argument o ekonomickém vzestupu nepřijal. „Nemůžete říkat nic na Hitlerovu obranu, to nemůžete,“ naléhal.

Ohromující neznalost historie

Bender byl jedním z novinářů, kteří s Trumpem po jeho odchodu z Bílého domu mohli hovořit. V knize napsal, že Trump projevil „ohromující neznalost historie“, například v otázce otrokářství a segregace.

Při návštěvě Francie v roce 2018 vyvolal tehdejší prezident polemiku, když odmítl navštívit hřbitov u Paříže, kde jsou pohřbeni padlí příslušníci americké pěchoty. Podle magazínu The Atlantic tehdy řekl, že neví proč by tam měl jezdit, a padlé označil za břídily.

Bílý dům ale zrušení návštěvy zdůvodňoval tím, že pršelo, letecká přeprava nebyla možná a cesta autem zase nepřicházela v úvahu z bezpečnostních důvodů. The Atlantic psal, že se Trump bál, že by se mu pokazil účes.

Tvrzení o Trumpových výrocích popřela exprezidentova mluvčí Liz Harringtonová. „To je naprostá lež. Prezident to nikdy neřekl. Je to vymyšlené, pravděpodobně generálem, který byl neschopný a byl za to vyhozen,“ řekla.

Bender své zdroje neidentifikoval, ale prezidentova slova k padlým vojákům agentuře AP potvrdil zástupce Pentagonu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi