Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Projekt na obnovu mešity v iráckém Mosulu pobouřil místní architekty: Hrozná tragédie

Autor: ČTK - 
5. července 2021
16:30

Vítězný projekt na obnovu historického centra iráckého Mosulu vyvolal mezi iráckými architekty a dalšími odborníky vlnu nevole. Podle nich plán nebere ohled na tradici. Mosulské centrum včetně staletí staré Velké mešity a nakloněného minaretu bylo poničeno za bojů proti teroristické skupině Islámský stát (IS). Poslední kapkou, kvůli níž obec architektů spustila povyk, byly podle listu The New York Times palmy, které na místo nepatří.

Nelíbí se ani projekt budov, které odpovídají spíše architektuře známé ze zemí Perského zálivu, nikoli z iráckého severu, kde Mosul leží.

Soutěž o záchranu historické části vypsala Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Egyptským autorům vítězného projektu připadne odměna 50 000 dolarů (milion korun), již zaplatí Spojené arabské emiráty.

„Je to fiasko a pro nás hrozná tragédie,“ řekl jeden z nejznámějších iráckých architektů Ihsán Fathí. Prezentace vítězného návrhu podle něj a ostatních neodpovídá architektonické tradici místa. Nejen že se počítá s výsadbou palem, ale návrh obsahuje neislámské prvky a neřeší parkoviště.

Soutěžilo 123 návrhů, vyhrál cizí prvek?

Irák je zemí s bohatou architektonickou tradicí, působil tam otec moderní architektury Rifat Chádirdží a pochází z něj světově známá Zaha Hadidová.

K mosulskému projektu vydala stanovisko irácká inženýrská společnost, pod niž spadá svaz architektů. Společnost ochrany iráckého architektonického dědictví považuje projekt, který byl vybrán ze 123 návrhů, za špatný. Podle ní plán obsahuje pro Mosul naprosto cizí prvky, které místo promění k nepoznání.

Mešitu zničili bojovníci Islámského státu

Nejedná se o obyčejnou mešitu. Velká mešita An-Núrí ještě stála v roce 2014, když v ní vůdce IS abú Bakr Bagdádí vyhlásil chalífát, protože se jeho skupina zmocnila iráckého severu včetně Mosulu. O tři roky později irácká armáda s pomocí americké svedla o město rozhodující boj, při němž bojovníci IS při ústupu vyhodili do povětří nejen mešitu, ale i slavný minaret. Byla zničena velká část historického Mosulu, o život přišly tisíce civilistů a stovky iráckých vojáků. Plánovaná obnova má ukázat, že Mosul nechal IS za sebou.

Núrího mešita dostala jméno po Núr ad-Dínovi, který vládl Halabu a Mosulu ve 12. století, kdy byla mešita postavena. Zcela přebudována pak byla v 40. letech 20. století.

Na obnovu historického Mosulu se počítá s 50 miliony dolarů. Zrestaurovat bude třeba i poškozené kostely poblíž mešity a opravit cihlový nakloněný minaret z 12. století. S Irákem je natolik spjatý, že se dostal na jeho 10 000 dínárovou bankovku.

Vítězný projekt vyvolal pozdvižení

UNESCO konkurz vyhlašovala s tím, že nová mešita přispěje k usmíření a soudržnosti. Místo toho projekt vyvolal pozdvižení mezi architekty, plánovači i částí Mosulanů. Z prezentace je patrné, že má vzniknout stavba z krémových cihel a ostrých hran, jaké lze vidět v zemích Perského zálivu, avšak mosulské historické budovy mají spoustu oblin a jsou vystavěné z místního vápence protkaného žilkami. „Není v tom místní architektonický jazyk. Materiál, barvy, rozměry, rytmus, vztahy mezi jednotlivými prvky – vše je to cizí řeč,“ řekl profesor architektury Ahmad Táhla. „Je to hodně jako v emirátech,“ souhlasí Fathí.

V zájmu spravedlnosti je třeba přiznat, že některé požadavky k zadání vznesla sunnitská nadace, která dohlíží na sunnitské mešity v Iráku. Máhirovi Ismáílovi, který k ní patří, se vítězný projekt líbí. Komplex mešity zahrne veřejný park, náboženskou školu a kulturní centrum, mešita a minaret budou zrestaurovány. Ismáíl tvrdí, že za kritikou jsou závistivé architektonické firmy.

UNESCO uspořádala setkání se svazem architektů, který tvrdí, že se s ním mělo konzultovat od začátku. Kromě stížností na estetiku svaz kritizuje také zadání, které požadovalo nádvoří pro veřejnost a na balkoně oddělenou sekci pro významné osobnosti. „To je v islámu na vydání klatby,“ řekl Fathí. Podle něj porotci, mezi nimiž byl i jeho bývalý žák, neměli nezbytné znalosti o islámské architektuře, aby se mohli správně rozhodnout.

Jde také o praktické ohledy – v Mosulu, který nemá veřejnou dopravu, projekt nabízí pouhých 20 parkovacích míst, která budou využívat zaměstnanci komplexu. UNESCO výsledek konkurzu brání tím, že se na zadání podílelo ministerstvo kultury. Vítězové mají ještě dodat detailní plány, aby se mohlo začít na podzim stavět. Ředitel irácké sekce UNESCO Paolo Fontani řekl, že se konečná podoba projektu možná ještě změní.

Hlavní partner v egyptské firmě, která konkurz vyhrála, Saláh ad-Dín Harídí zemřel krátce po ohlášení výsledku soutěže na komplikace covidu-19. Podle uživatelů sociálních sítí v Iráku ale Harídího prokleli Mosulané rozhořčení podobou projektu.

Z místa už bylo odvezeno 6 000 tun sutě a vyčištěno 45 000 cihel, z nichž bude znovu postaven minaret. Kusy mramoru ze zbořené mešity byly roztříděny a budou použity při obnově. Místní tesaři pracují pod dohledem italského odborníka na poškozených dřevěných částech mešity. Naproti místní lidé otevřeli kavárnu i obchody. „Je to moc moderní,“ soudí kaligraf Muhammad Vadžíd. Myslí si ale, že až bude stavba dokončena, bude se lidem líbit.

Zobrazit celou diskusi