Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V místních volbách ve Francii měla bodovat Le Penová. Ale neuspěla ani ona, ani Macron

Autor: ČTK - 
20. června 2021
21:26

Ve 13 regionech pevninské Francie a dvou zámořských územích dnes lidé hlasovali v prvním kole místních voleb. Na 48 milionů Francouzů tak mělo právo vybrat činitele, kteří budou příštích šest let rozhodovat o záležitostech, jež se dotýkají jejich každodenního života, jako je veřejná doprava, školství, či územní plánování. Podle projekcí tří agentur pro výzkum veřejného mínění ovládli dnešní hlasování konzervativci. Krajní pravice Marine Le Penové zůstala za očekáváními, nedařilo se ani straně prezidenta Emmanuela Macrona. Volby doprovázela rekordně nízká účast.

Volební místnosti se dnes otevřely s asi tříměsíčním zpožděním oproti původně plánovaném termínu, které způsobila pandemie covidu-19. Druhé kolo se bude konat v neděli 27. června a postoupí do něj ty strany, které dnes získaly přes deset procent hlasů. Mandáty se rozdělují poměrným systémem, který však zároveň uděluje výrazný bonus straně s největším počtem hlasů.

Pravicově konzervativní Republikáni získali podle průzkumů 26 až 28 procent, uvedla agentura AP. Až za nimi je krajně pravicové Národní sdružení (RN) Le Penové, které bylo považováno za jednoho z favoritů. Dlouhodobě slábnoucí socialisté skončili podle průzkumů třetí, následováni Zelenými, kteří v posledních několika volbách zaznamenávají stále větší úspěchy.

Macronova Republika v pohybu (REM) podle projekcí zaznamená slabé výsledky a v některých regionech se vůbec nedostane do druhého kola. Mladé hnutí z části doplácí na nerozvinuté regionální struktury i nespokojenost některých voličů s tím, jak si vláda prezidenta Macrona poradila s pandemií.

Prezidentské volby nanečisto

Podle průzkumů RN těsně zvítězilo v ostře sledovaném regionu na jihu země Provence-Alpes-Côte-d'Azur, ovšem menším rozdílem, než se předpokládalo. Druhé zde skončilo uskupení bývalého europoslance Renauda Museliera, který uzavřel předvolební spojenectví s REM.

K volbám se podle průzkumu společnosti Elabe nedostavilo 68,5 procenta voličů. Vysokou neúčast patrně ovlivnila teplá a slunečná neděle, francouzské místní volby nicméně nelákají příliš mnoho voličů tradičně. Před šesti lety byla účast v prvním kole méně než poloviční.

Celostátní političtí lídři volby využívají k prověření svých hesel a témat před prezidentskými volbami, které jsou plánovány na příští duben. Hlavní souboj o Elysejský palác se přitom podle očekávání povede právě mezi Le Penovou a Macronem. Zásadní otázkou regionálních i prezidentských voleb je, zda se ve druhém kole voliči znovu svorně postaví proti Le Penové jako extremistické hrozbě, jak to učinili několikrát v minulosti.

V dnešních volbách se rovněž vybíralo vedení stovky departmentů, které jsou prvkem francouzské místní samosprávy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi