Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Američtí vojáci pod palbou raket. Základna v Iráku byla terčem útoku, výpady se vyhrocují

Autor: ČTK - 
20. června 2021
15:35

Letecká základna Ajn al-Asad v Iráku, na níž působí američtí vojáci, byla v neděli cílem raketového útoku. Agentuře AFP to řekl bez dalších podrobností nejmenovaný bezpečnostní činitel. USA v minulosti podobný typ útoků přisuzovaly místním milicím podporovaným Íránem. Zpráva o novém raketovém útoku přichází jen dva dny po prezidentských volbách v Íránu, v nichž zvítězil ultrakonzervativec Ebrahím Raísí. Jeho zvolení přitom oslavují nejradikálnější proíránské skupiny působící Iráku, které dlouhodobě vedou kampaň proti americké přítomnosti v zemi.

Výsledek voleb v Íránu tyto skupiny vyzdvihly jako „neúspěch amerických pěšáků“. Proti cílům USA v Iráku od začátku letošního roku směřovalo již 43 útoků. Terčem byla americká ambasáda v Bagdádu, základny s americkými vojáky nebo jimi najatými bojovníky, či konvoje podporující snahy mezinárodní koalice zaměřené na boj s džihádisty.

Podobné výpady se přitom v poslední době vyhrocují. Dříve k nim milice využívaly rakety nebo bomby umístěné na okraji silnic, od poloviny dubna však čtyřikrát zaútočily ozbrojenými bezpilotními letouny. Podobné výpady podnikají například proti Saúdské Arábii jemenští povstalci z řad Húsíů rovněž podporovaní Íránem.

Pro experty je dnešní incident znamením rostoucí intenzity sporu v Iráku, kde Američané znovu nasadili svoje systémy protivzdušné obrany Patriot. Nadále nicméně udržují v akci i systém C-RAM, jemuž se již v minulosti podařilo zastavit řadu raket.

Zapojení nového prostředku vzdušné obrany je podle AFP důkazem toho, že se Washington nového vývoje obává. Před deseti dny rovněž nabídl až tři miliony dolarů (64,7 milionu korun) za informace ohledně útoků proti americkým cílům v Iráku z poslední doby.

Video  Analytik Petr Boháček k útoku Íránu na americkou základnu v Iráku. 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Michal Snobl ( 20. června 2021 20:02 )

Ať táhnou odtamtud domu a neotravují.

Zobrazit celou diskusi