Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkelová nechce být za línou. Adeptka na její křeslo má problém kvůli nepřiznaným prémiím

Autor: ČTK, reuters - 
23. května 2021
17:23

„Jsem na sebe naštvaná!“ Kandidátka německých Zelených na kancléřku Annalena Baerbocková se pokusila napsat tečku za skandálem s nepřiznanými příjmy, který patrně v průzkumech přivodil pád její popularity. To dosluhující kancléřka Angela Merkelová o sobě uvedla, že nechce, aby se o ní psalo jako o líné.

Dosluhující německá kancléřka Angela Merkelová nechce, aby ji historici a analytici ve svých knihách hodnotili jako línou. Prohlásila to během rozhovoru na konferenci Europaforum. Po zářijových parlamentních volbách Merkelová odchází z politiky.

Merkelová, která po čtyřech kancléřských mandátech o politickou funkci neusiluje, dostala na konferenci otázku, co by si o sobě nechtěla přečíst v knihách o historii. „To, že jsem byla líná,“ odpověděla.

Unii vede Laschet, proti němu Baerbocková

Kancléřčinu konzervativní unii CDU/CSU do voleb vede Armin Laschet. Volební průzkumy ale naznačují, že unie by mohla skončit v opozici. Vládu by v takovém případě zřejmě sestavovali Zelení, které sondáže aktuálně označují za největší politickou sílu v zemi.

Od chvíle, kdy Zelení minulý měsíc Annalenu Baerbockovou nominovali na kancléřku, předběhla ekologická strana v průzkumech konzervativní unii CDU/CSU. Jenže tento týden se projevil pokles popularity zelené političky - patrně v souvislosti s vypuknutím skandálu kolem nepřiznaných vánočních bonusů, které Baerbockové vyplácela její strana.

Baerbocková: Jsem na sebe naštvaná

„Nebyla jsem si tehdy vědoma, že musím úřadu Spolkového sněmu přiznat i tyto vánoční prémie,“ řekla v pátek novinářům poslankyně a spolupředsedkyně Zelených. „Jsem na sebe naštvaná, protože to byla chyba. Když jsem ji zjistila, hned jsem to zpětně nahlásila,“ dodala s tím, že transparentnost je pro ni stěžejní pro získání důvěry voličů.

Její prohlášení přišlo poté, co deník Bild ve středu informoval o jejím dodatečném přiznání příjmů u Spolkového sněmu, což podle deníku Handelsblatt uvrhlo celou stranu do defenzívy. „Annalena Baerbocková: Je po mediálním humbuku?“ ptá se deník Die Zeit.

Podle dnes zveřejněného průzkumu institutu Forschungsgruppe Wahlen pro televizi ZDF klesla popularita Baerbockové oproti sondáži před dvěma týdny o 0,5 bodu na 0,5 na škále od +5 do -5. Na 46 procent respondentů uvedlo, že upřednostňuje kandidáta CDU/CSU Armina Lascheta a 42 procent Baerbockovou. Zelení si nicméně s 25 procenty udržují v preferencích nepatrný náskok před CDU/CSU, která má 24 procent.

Video  Ministr kvůli obavám z koronaviru odmítl podat ruku Merkelové  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi