Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Laviny ve Francouzských Alpách zabily sedm lidí. Jedna žena přežila, utrpěla jen šok

Aktualizováno -
8. května 2021
18:45
Autor: ČTK - 
8. května 2021
16:20

Životy celkem sedmi lidí si dnes vyžádaly dvě laviny ve Francouzských Alpách. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AFP. Masa sněhu se sesunula u lyžařského střediska Valloire, další lavina pak spadla v oblasti hory Mont Pourri. Obě letoviska se nacházejí v Savojsku a jsou od sebe vzdálena desítky kilometrů.

Pád laviny ve Valloire zasáhl dvě skupiny čítající dohromady pět osob. „Podařilo se zachránit jednu ženu, která utrpěla šok, ale jinak je v dobrém zdravotním stavu,“ uvedl prefekt Savojska Pascal Bolot. Čtyři mrtví ve věku 42 až 76 let pocházeli z okolí Grenoblu. Na místě zasahovala helikoptéra a horská policie.

V okolí hory Mont Pourri, která dosahuje výšky 3779 metrů nad mořem, lavina zabila tři lidi. Navzdory rychlému zásahu se záchranářům nepodařilo najít na místě žádného přeživšího, uvedla stanice France Info.

Husté sněžení z posledních dnů v Savojsku o víkendu vystřídaly vyšší teploty, francouzské úřady proto už v pátek varovaly před obzvlášť vysokým nebezpečím lavin. Životy pěti turistů si na začátku tohoto týdne vyžádaly dvě laviny v departementech Hautes-Alpes a Isère. Před dnešními neštěstími zemřelo v letošní zimní sezoně ve Francouzských Alpách 28 lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi