Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děsivá nehoda v Mexiku: 23 mrtvých ve zdemolovaném metru, zranění jsou uvěznění v sutinách

Aktualizováno -
4. května 2021
11:54
Autor: ČTK - 
4. května 2021
07:38

Nejméně 23 mrtvých si vyžádala nehoda soupravy metra v hlavním městě Mexika, zraněných je sedm desítek. Nový počet obětí sdělila dnes novinářům starostka metropole Claudia Sheinbaumová. Mezi mrtvými jsou podle ní i děti, v nemocnici skončilo skoro 50 lidí, sedm z nich je v kritickém stavu. Záchranáři se dál snaží vyprostit cestující, kteří jsou uvěznění ve zdemolovaných vagónech.

Pod nadzemní linkou se v pondělí ve 22:30 místního času (dnes v 05:30 SELČ) zhroutil most vedoucí pět metrů nad rušnou silnicí, zborcená souprava a trosky mostní konstrukce pod sebou uvěznily auta. Část vlaku stále stojí na mostě, dva vagóny spolu se změtí napájecích kabelů visí ve vzduchu a částečně spadly na silnici.

Místo havárie, kde stále zasahují záchranné složky včetně stovek hasičů, zdravotníků i policistů, je uzavřené. V okolí jsou davy lidí včetně zoufalých rodin, které se snaží získat informace o tom, zda mezi oběťmi jsou jejich blízcí, napsala agentura AFP. Není jasné, zda jsou uvnitř soupravy ještě nějací přeživší.

Záchranáři museli vyprošťovací práce krátce přerušit kvůli obavám, že nestabilní konstrukce může způsobit pád další části vlaku. S vyrovnáním vagónů má pomoci jeřáb.

Nehoda se stala ve čtvrti Tláhuac, poblíž stanice Olivos, a to na lince 12, která protíná jižní okraj hlavního města. Její výstavbu provázely stížnosti a obvinění z korupce, napsala agentura AP. Linka se stavěla v letech 2006 až 2012, kdy byl starostou Mexika nynější ministr zahraničních věcí Marcelo Ebrard.

Televizní stanice odvysílaly záběry z bezpečnostních kamer, které ukazují chvíli, kdy se nadjezd zbortil. Podle Sheinbaumové praskl jeden z pilířů nadjezdu ve chvíli, kdy po něm vlak metra projížděl. Mexická média informovala, že místní obyvatelé poškození pilířů opakovaně hlásili úřadům.

„Slyšeli jsme hlasitou ránu a pak se všechno rozpadlo,“ vylíčila listu El Universal 26letá Mariana, jedna z přeživších cestujících. „Ve vagónu sedělo a stálo hodně lidí,“ dodala.

Skoro desetimilionová metropole Mexika má 12 linek metra s téměř dvěma stovkami stanic a každý den přepraví miliony cestujících. Metro funguje od roku 1969; havárie se stala na nejnovější lince, která je v provozu necelých deset let.

Metro v Mexiku zažilo v poslední době dvě větší havárie. Loni v březnu při kolizi dvou souprav ve stanici Tacubaya zemřel jeden člověk, zraněných bylo přes 40. V roce 2012 do sebe narazily vlaky ve stanici Oceanía, zraněných bylo 12 lidí. Nejtragičtější byla havárie v roce 1975, kdy po srážce dvou souprav zemřelo 31 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi