Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tlačenice po oslavách v Izraeli si vyžádala 45 mrtvých: Lidé umírali udušení nebo ušlapaní

Aktualizováno -
30. dubna 2021
20:12
Autor: ČTK, CNN, mav, tsv - 
30. dubna 2021
05:40

Při tlačenici na židovském festivalu v severním Izraeli v noci na dnešek přišlo o život 45 lidí a dalších zhruba 150 lidí bylo zraněno, mnozí z nich vážně. S odkazem na záchranáře o tom napsal zpravodajský web The Times of Israel. Podle řady zdrojů jsou mezi oběťmi i děti. Premiér Benjamin Netanjahu incident označil za velkou tragédii a na neděli vyhlásil státní smutek. Podle místních médií jde o jednu z nejtragičtějších civilních katastrof v historii Izraele.

Média původně informovala o kolapsu části tribuny, úřady později oznámily, že oběti si vyžádala tlačenice, ve které se lidé udusili nebo byli ušlapáni. Co přesně paniku způsobilo, zatím není jasné, píší zahraniční agentury.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu událost označil za „velkou tragédii“ a vyzval, aby se lidé pomodlili za oběti neštěstí. Prezident Reuven Rivlin na Twitteru uvedl, že sleduje zprávy o neštěstí a modlí se za uzdravení zraněných.

Tlačenice nastala v pátek brzy ráno při oslavách svátku lag ba-omer, při němž věřící zapalují vatry a pořádají poutě k hrobu mystika Šimona bar Jochaje, který žil ve 2. století. Poutí se obvykle účastní tisíce lidí, kteří se na místě modlí, tančí a zpívají.

V noci na dnešek se u úpatí hory Meron nedaleko libanonských hranic sešlo až na 100 000 poutníků. Podle izraelských médií se jednalo o největší masovou událost od začátku epidemie covidu-19 v zemi a první velké a legální náboženské shromáždění.

Šéf dobrovolnických záchranných složek uvedl, že ho velikost shromáždění šokovala; prostory oslav podle něj byly vybaveny zhruba na čtvrtinový počet účastníků. „Výsledkem této tragédie je život bezmála čtyřiceti lidí,“ uvedl.

„Bylo tam nacpáno, nebylo kam se hnout, a najednou lidi začali padat na zem, hodně lidí,“ řekl pro CNN Wice Israel. „Viděl jsem kolem sebe přes dvacet lidí oživovat oběti,“ popsal děsivou scénu záchranář Kalanit Taub. „Kam jste se podíval, kardiopulmonální resuscitace.“

Na místě kromě záchranářů zasahovala s pomocí vrtulníků i izraelská armáda. Zranění byli převezeni do nejbližších nemocnic, policie zablokovala příjezdové cesty a poutní místo vyklidila. Stovky věřících však podle The Times of Israel odmítli odejít a chtěli se modlit. Někteří z nich se střetli s policií. Podle bezpečnostních složek jsou v místě problémy s telefonním signálem a lidé se nemůžou spojit se svými blízkými, píše agentura DPA.

Uklouzli na rozlitém džusu?

„Beru na sebe veškerou odpovědnost, v dobrém i zlém. Jsem připraven na jakoukoli eventualitu,“ prohlásil Šimon Lavie, oblastní velitel policie. Zatím nedovedl vysvětlit, co tragédii způsobilo. Mohl aspoň pochválit své příslušníky, že pomáhali zachraňovat raněné a posílat je sanitkami a letecky do nemocnice.

Na sociálních sítích před tragédií kolovaly záběry oslav, při kterých na tribunách tančily a skákaly tisíce lidí. Izraelská média zveřejnila i videa tlačenice a chaosu, v úzkých prostorách se na nich tísní dav složený z mužských příslušníků ultraortodoxní komunity. Agentura Reuters v souvislosti s tím uvedla, že akce měla částečně oddělené prostory pro muže a ženy.

Zatím bylo identifikováno 32 mrtvých a 22 už bylo pohřbeno. Mezi oběťmi je muž z Kanady a podle izraelského ministerstva zahraničí nejméně čtyři občané Spojených států. Na příkaz rabína byla večer, se začátkem šábesu, identifikace přerušena a bude pokračovat v sobotu večer. Americké úřady spolupracují s izraelskými. Premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil na neděli státní smutek a sám přišel darovat krev pro zraněné. Na izraelských zastupitelských úřadech v zahraničí mají být vlajky spuštěny na půl žerdi.

Mezi několika desítkami tisíc účastníků čtvrtečního shromáždění byli převážně ultraortodoxní židé a jejich komunita odpovědnost za tragédii připsala šéfovi policistů, s čímž ale jeho kolegové z velení severního okrsku nesouhlasili. „Vinit z toho Laviho není správné, nedalo se tomu předejít,“ uvedl policejní zdroj, jehož citoval list Haarec.

Podle svědků upadli lidé v hustém davu na kovových schodech, na nichž byla rozlitá voda a džus. Televize získala informaci, že policisté trasu z prostoru dál zkomplikovali tím, že uzavřeli jednu z únikových cest. Přesný důvod není jasný, podle médií si zřejmě policisté nebyli vědomi vážnosti situace.

Zdravotníci zřídili provizorní stanoviště, kde lidé mohou darovat krev. Na některých místech se přitom tvořily i hodinové fronty. Pomoc přišla také od okolních arabských vesnic, jejichž obyvatelé poskytli evakuovaným jídlo a pití.

Hlubokou soustrast rodinám a přátelům obětí na twitteru vyjádřil také český premiér Andrej Babiš. Zraněným popřál brzké uzdravení.

Pohřby jsou naplánované ještě dnes před západem slunce, kdy začíná šábes, při němž se pohřby nekonají.

Video  Babiš se ženami, které unikly vraždění nacistů. Ptaly se, odkud má kytice.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...